Referendumul din Republica Moldova. Poziția UE, în cazul unui vot negativ

Referendumul din Republica Moldova. Poziția UE, în cazul unui vot negativ Uniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Referendumul privinda aderarea la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. tema referendumului este completarea Constituției republicii cu un nou articol intitulat „Integrarea în Uniunea Europeană”. Votanții vor trebui să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Ultimele sondaje de opinie arată că 53% dintre moldoveni cred că este un demers util.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus, în nenumărate rânduri, că referendumul privind integrarea europeană va defini prezentul și viitorul țării pentru următoarele decenii: „Este vorba de pacea garantată în Uniunea Europeană, creșterea bunăstării și standardelor de viață, salarii și pensii mai mari, speranța de viață mai mare, garantarea statului de drept, dezvoltarea proiectelor de infrastructură”.

Referendumul din Republica Moldova

Dar ce s-ar întâmpla în cazul unui vot negativ la referendum. La această întrebare a răspuns și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a spus că, în primul rând, este extrem de importantă o prezență cât mai mare a cetățenilor la urne pentru a legitima rezultatul referendumului. În cazul unui vot negativ, a precizat oficialul, Uniunea Europeană va respecta orice rezultat. Jānis Mažeiks a punctat că UE va continua să colaboreze cu Republica Moldova, însă cooperarea ar putea fi restrânsă în anumite domenii.

Jānis Mažeiks

Jānis Mažeiks. Sursa foto: eeas.europa.eu

„Vom coopera cu Republica Moldova cât mai mult posibil. Dacă apare o situație în care majoritatea nu dorește cooperare cu UE, atunci noi vom coopera cu cei care o doresc, pentru că cetățenii care beneficiază de pe urma cantinelor sociale sau de aparate auditive pentru copii în satele din Republica Moldova nu ar trebui penalizați pentru alegerile politice”, a declarat ambasadorul UE, într-un interviu acordat jurnalistului Nicolae Chicu.

Jānis Mažeiksa mai spus că, în această situație, drumul spre aderare va deveni mai lung, dând exemplul altor țări: „Procesul de negociere a devenit mai îndelungat din cauza schimbărilor politice”.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Mažeiksa a subliniat că sunt foarte importante, mai ales pentru a menține direcția europeană.

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Ce spune ultimul sondaj

În cursa alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 20 octombrie, s-au înscris mai mulți candidați. Sondajele de opinie o dau drept favorită pe Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova.

Graficul prezintă rezultatele comparative din luna iulie și mai:

 

Sondaj Imas, Republica Moldova

Sondaele din iulie și mai. Sursa foto: imas.md

 

 

 

Revista presei