Referendumul din Republica Moldova. Culoarea buletinului de vot va fi violetă. Foto

Referendumul din Republica Moldova. Culoarea buletinului de vot va fi violetă. Foto Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie, odată cu alegerile prezidențiale. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat, în cadrul ședinței de marți, 10 septembrie, modelul și textul buletinului de vot.

Astfel, lungimea buletinului de vot este de 330 mm, iar lățimea este de 160 mm. Culoarea buletinului de vot va fi violetă. La solicitarea organelor electorale din circumscripțiile respective, buletinele de vot, întocmite în limba română, vor fi traduse și într-o altă limbă, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice.

Conform hotărârii, buletinul de vot conține proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

În partea de jos va fi înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În dreapta textului întrebării se va imprima pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” şi „NU”, iar sub acestea – două cercuri în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția „Votat”.

Buletin de vot

Buletin de vot: Sursa foto: CEC

Referendumul din Republica Moldova, crucial pentru viitorul țării

Ultimul sondaj arată că 65,8% dintre moldovenii deciși ar vota „pentru” la Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, iar 34,2% ar da un răspuns negativ la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus, în nenumărate rânduri, că referendumul privind integrarea europeană va defini prezentul și viitorul țării pentru următoarele decenii: „Este vorba de pacea garantată în Uniunea Europeană, creșterea bunăstării și standardelor de viață, salarii și pensii mai mari, speranța de viață mai mare, garantarea statului de drept, dezvoltarea proiectelor de infrastructură”.

Manipulările venite de la Moscova

Președintele a atras atenția și asupra manipulărilor venite de la Moscova: „Din păcate, Kremlinul nu respectă cetăţenii moldoveni şi nu respectă alegerea cetăţenilor moldoveni. Kremlinul îşi doreşte ca Republica Moldova să rămână într-o zonă gri pe care să o folosească în interese proprii. Cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să fie parte a lumii libere, să aibă şansa să-şi consolideze democraţia şi acest lucru poate fi făcut în marea familie a UE. Cetăţenii moldoveni au dreptul să aleagă şi să-şi construiască prezentul şi viitorul”.