Alegeri în Republica Moldova. Maia Sandu, avantaj confortabil în cursa pentru prezidențiale. Sondaj

Alegeri în Republica Moldova. Maia Sandu, avantaj confortabil în cursa pentru prezidențiale. Sondaj Sursa foto: Maia Sandu/Facebook

Republica Moldova. Pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, care vor avea loc în aceeași zi cu referendumul, s-au înscris până acum 10 candidați. Potrivit ultimului sondaj de opinie, actualul președinte Maia Sandu conduce în intenția de vot a moldovenilor.

Barometrul socio-politic efectuat de IMAS Moldova la comanda „Independent news” arată că Maia Sandu (PAS) ar obține 33,7% din voturi. Proapăt intrat în cursa prezidențială, fostul procuror general al Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM ar obține 11,5% din voturi. Renato Usatîi de la Partidul Nostru ar fi votat de 10,8% fintre alegători, Irina Vlah, candidat independent -8,9% dintre respondenți. Ion Chicu, reprezentantul PDCM, ar obține 6,0% din intențiile de vot.

Andrei Năstase, Vasile Tarlev, Vlad Filat, Natalia Morari, Octavian Țîcu, Eremei Priseajniuc și Tudor Ulianovschi ar obține între 1,4% și 0,1%. Sondajul mai arată că 12,5% dintre repondenți nu au decis încă cu cine vor vota sau nu au dorit să răspundă. De asemenea, 6,3% dintre cei chestionați au declarat că nu ar vota niciun candidat.

Sondaj Imas, Republica Moldova

Sondaj. Sursa foto: imas.md

Sondajul IMS arată că procentele sunt mai mari în rândul celor care s-au hotărât deja cu cine să voteze: 41,5% cu Maia Sandu și 14,2% cu Alexandr Stoianoglo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegeri în Republica Moldova.

Barometrul IMAS din luna mai arăta că Maia Sandu ar fi votată de 35,2% dintre alegători, respectiv 41,3% în rândul celor care au o deja opțiune de vot. Sondajul nu măsoară opțiunile din Transnistria și Diasporă.

Marea majoritate a alegătorilor - 77%, mai mulți cu 8% decât în luna mai, cred că va exista un tur doi al alegerilor prezidențiale, față de doar 15% (față de 20% în luna mai) care susțin contrariul.

Legat de referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, 53% dintre respondenți cred că este un demers util, față de 55% în mai, în timp ce 41% susțin contrariul, față de 38% în urmă cu două luni.

Sondaj Imas, referendum

Sondaj. Sursa foto: imas.md

De asemenea, 58% dintre cei chestionați cred că referndumul trebuia organizat independent de alegerile prezidențiale, în timp ce doar 34% vor ca cele două să aibă loc simultan.

Aproximativ 45% dintre repondenți nu cred că aderarea țării la Uniunea Europeană se va realiza până în 2030, în timp ce 43% sunt optimiști în această privință.