În campania pentru Referendum este interzisă folosirea Tricolorului

În campania pentru Referendum este interzisă folosirea Tricolorului

Începe ultima săptămână de pregătire a referendumului de revizuire a Constituției pentru redefi nirea căsătoriei. Potrivit legii adoptate de Parlament, familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Curtea Constituțională a confirmat constituționalitatea legii de revizuire a Constituției.

Cetățenii români pot vota, în țară și în străinătate, cu DA, dacă doresc revizuirea, sau NU, dacă sunt împotrivă. Este pentru prima dată când referendumul este impus de cetățeni, în sensul că 3 milioane de români au semnat pentru a se da o defi niție concretă, fără posibilitate de interpretări, a căsătoriei.

În 23 mai 2016, Coaliția pentru familie a depus la Parlament listele cu 3 milioane de semnături prin care se cerea revizuirea Constituției. Inițiativa nu are nicio legătură cu vreo formațiune politică, cu atât mai puțin PSD. Europarlamentarii formațiunii au votat mereu agenda LGBT la Bruxelles. Mai mult, săptămâna trecută, după ce s-a întors de la (Bruxelles), premierul Viorica Dăncilă a anunțat că PSD nu se mai implică în campania pentru referendum. Același lucru l-a făcut și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Referendumul este susținut de toate Bisericile și cultele religioase din România. Coaliția pentru familie a semnat protocoale cu PSD, ALDE și PNL doar pentru obținerea sprijinului parlamentar.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Teme false

Referendumul a aprins patimi mai puternice decât orice dezbatere politică și toată societatea pare a fi un focar de ură, alimentat, în special, de contestatarii referendumului. Populația este efectiv bulversată și se fac diverse scenarii, care de care mai apocaliptice.

În primul rând, celor care sunt de acord cu referendumul li se pun etichete de homofobi, comuniști, anacronici, medievali etc. Referendumul nu este anti-homosexuali. Revizuirea nu vrea decât să consacre la nivel constituţional statu-quo-ul în privinţa căsătoriei. Nu atinge nici măcar un firicel din drepturile pe care le au homosexualii în momentul de faţă.

Se mai vehiculează o spaimă: Coaliţia pentru Familie urmăreşte o agendă retrogradă, doreşte interzicerea avorturilor, a divorţului şi impunerea unei taxe pe celibat. Este fals deoarece, chiar dacă CpF ar vrea asta, nu propunerile Coaliţiei fac obiectul referendumului şi nu Coaliţia figurează pe buletinul de vot; ceea ce se votează este DA pentru căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu CpF. Pentru alte inițiative ale coaliției, dacă vor exista, sunt necesare alte demersuri legislative. Sub răspunsul de la referendum nu există o capcană.

 

Dilema lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis se află într-o postură destul de ingrată. Anul trecut, el asocia acțiunea civică de strângere de semnături și introducerea inițiativei în procesul legislativ drept fanatism, iar în acest an a considerat că inițiativa semnată de 3 milioane de români „inflamează spiritele” în societate și încurajează intoleranța față de comunitatea LGBT.

Acum, că președintele a anunțat că va candida pentru un nou mandat, este dificil să ignore faptul că ar putea pierde voturile a 3 milioane de români. Potrivit unor surse, Iohannis s-ar prezenta la referendum. Rămâne de văzut care este mesajul lui, în această săptămână.

 

De la „o temă populistă” la DA

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat sâmbătă că merge la referendum. „Voi merge la vot pentru un DA familiei formate din bărbat și femeie”, a declarat fostul șef al statului.

Și anul trecut, dar și la începutul lunii septembrie, Băsescu nu agreea ideea. Prezent la Şcoala de Vară a tinerilor din PMP, de la Neptun, senatorul PMP a spus că este o temă populistă, dar o consideră bună pentru a atrage voturi. „E o temă populistă. Eu cred că în Constituţie definiţia este suficientă, dar partidul îşi va alege linia care să-i aducă voturi. Personal, să ştiţi că nu m-a împiedicat definiţia actuală să ajung la vreo 47 de ani de căsătorie şi să am şi doi copii”, a spus Băsescu.

 

Sondajele dau un vot masiv pentru DA

Potrivit ultimului sondaj Sociopol, circa 48% dintre români au declarat că vor participa, cu siguranță, la Referendumul pentru Familie, organizat pe 6 și 7 octombrie.

Cât privește participarea, Sociopol a măsurat-o prin două metode. Prima, pe baza propriei intenții, care arată că 48% dintre respondenți spun că vor participa cu siguranță, alți 17% că probabil vor merge la vot, în timp ce 5 procente spun că probabil nu vor vota și 11% afirmă că vor boicota referendumul. După a doua metodă, numită „înțelepciunea mulțimilor”, estimarea medie a participării la vot este de 35%.

Din totalul populației cu drept de vot, 41% ar vota „DA” la Referendum, 7% ar vota „NU”, iar 34% vor boicota această consultare populară.

Dintre cei care au declarat că vor merge la urne pe 6-7 octombrie, 85% spun că vor vota „DA” și 15% că vor vota „NU”.

 

Sancțiuni pentru campanie

Campania pentru Referendumul din 6-7 octombrie nu este electorală și nu cade sub incidența legii, prin urmare și cetățenii, nu doar partidele politice, au dreptul la campanie. Într-un exces de zel, autoritățile iau măsuri drastice. La Brăila a fost amendat preotul paroh deoarece a afișat un banner în curte.

La București s-a dispus îndepărtarea materialelor de campanie pentru Referendum amplasate de cetățeni. De asemenea, cetățenilor români li se interzice folosirea culorilor drapelului național în campania pentru Referendum, măsură, la rândul ei, nelegală. În țară există birouri electorale județene care au interzis accesul liber al cetățenilor și organizațiilor acestora la serviciile de radiodifuziune și televiziune pentru campania pentru Referendum, cu aceeași motivare nelegală.

 

Anti referendum

Nume importante din lumea artistică se opun referendumului. Există mai multe platforme online de informare, unde populația este sfătuită să boicoteze plebiscitul.

 

Dragoș Bucurenci:

Aș vrea să le spun tinerilor și tinerelor LGBT din România să nu se lase copleșiți de valul de ură care ne afectează pe toți în zilele astea, să continue să se accepte așa cum sunt și să iubească pe cine vor, chiar dacă părinții lor au votat pentru modificarea Constituției. Iar prietenilor mei creștini le mulțumesc dacă pe 6-7 octombrie vor merge la biserică să se roage pentru aproapele lor, dar nu și la referendum ca să voteze împotriva lui.

 

Vladimir Drăghia:

 „Nu merg la referendum pentru că familia mea nu se simte amenințată de iubirea dintre doi oameni”

Alexandra Stan:

„Eu nu merg la referendum pentru că aleg să trăiesc într-o societate în care iubirea ne unește, nu ne desparte”