Referendum 2019. Tot ce trebuie să știi despre alegerile de duminică

Referendum 2019. Tot ce trebuie să știi despre alegerile de duminică

Referendum 2019 Duminică, 26 mai, românii cu drept de vot sunt așteptați la urne în intervalul orar 7 și 21 pentru a vota la referendumul pe justiție convocat de către președintele Klaus Iohannis.

Dat fiind faptul că în aceeași zi românii vor alege și eurodeputații,, alegătorii vor putea decide dacă votează doar pentru Parlamentul European, doar pentru referendum sau pentru ambele tipuri de scrutin.

Procesul de votare se încheie la ora 21, dar dacă la această oră mai sunt personae în sala unde sunt cabinele de vot, acestea încă au posibilitatea de a își exercita dreptul.  

Cine votează?

Ne puteți urmări și pe Google News

Toți cetățenii români care au împlinit vârsta majoratului (n.r. 18 ani) ani până în ziua alegerilor inclusiv, cu excepția debililor sau a alienaților mintal puși sub interdicție, precum și a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Unde se poate vota?

Alegătorii pot vota la secțiile de votare la care sunt arondați pe listele electorale permanente. Cei care se află în altă localitate decât în cea de domiciliu pot vota la orice secție de votare, fiind înscriși pe listele suplimentare. De subliniat este faptul că alegătorii care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota decât la secția de votare în care sunt înscriși. Cetățenii altor state din Uniunea Europeană care au reședința sau domiciliul în România pot vota în aceleași condiții ca și cetățenii români, singura cerință suplimentară fiind să depună în prealabil o solicitare de a fi înscriși pe lista electorală specială.

Cum votez?

Pentru a putea vota, alegătorul trebuie să se prezinte cu un act de identitate: buletinul sau cartea de identitate, care poate fi și provizorie, pașaportul sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor de la școlile militare. Cu ajutorul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV), se verifică în prealabil dacă respectivul alegător a mai votat, dacă are drept de vot sau dacă poate vota la acea secție de votare.

Cum se votează la referendum 2019 pentru justiție

În aceleași secții de votare în care va avea loc referendumul convocat de președinte se va desfășura și scrutinul pentru Parlamentul European. În funcție de tipul de scrutin pentru care optează, fiecare alegător va primi maxim trei buletine de vot, în cazul celor care vor să își exprime atât opțiunile pentru  Parlamentul European, cât și pentru cele două întrebări de la referendum.

Buletinul de vot pentru europarlamentare este de format A4, iar cele două pentru fiecare întrebare de la referendum sunt de tip A5. Pentru referendum, alegătorii trebuie să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări: „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”, scrie Libertatea.