Reducerea orelor de somn poate provoca apariția unor boli

Reducerea somnului poate dăuna celulelor stem, crescând riscul de tulburări inflamatorii și boli de inimă, sugerează un mic studiu nou. O analiză a probelor de sânge de la 14 voluntari sănătoși care au fost de acord să li se scurteze somnul cu o oră și jumătate în fiecare noapte, timp de șase săptămâni, a dezvăluit schimbări în modul în care aceste celule stem s-au comportat.

„Mesajul din acest studiu este că somnul reduce inflamația, iar pierderea somnului crește inflamația”, a spus coautorul studiului Filip Swirski, directorul Institutului de Cercetare Cardiovasculară din New York. „La subiecții care au suferit restricții de somn, numărul de celule care circula în sânge a fost mai mare.”

Reducerea orelor de somn

Inflamația este necesară pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a vindeca rănile. Însă, inflamația supraabundentă și persistentă a fost legată de bolile de inimă și bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, a adăugat el. Pentru a analiza impactul somnului asupra sistemului imunitar, Swirski și colegii săi au efectuat experimente pe oameni și pe șoareci. Pentru studiul uman, cercetătorii au recrutat voluntari - șapte bărbați și șapte femei cu o vârstă medie de 35 de ani - care dormeau în mod normal opt ore pe noapte. În prima parte a experimentului, voluntarii au fost monitorizați dormind așa cum o făceau de obicei timp de șase săptămâni, după care cercetătorii au extras mostre de sânge și au analizat conținutul lor de celule imune. Pentru următoarea fază, somnul voluntarilor a fost redus cu 90 de minute în fiecare noapte timp de șase săptămâni. Încă o dată, cercetătorii au extras probe de sânge și au totalizat numărul de celule imunitare. Când Swirski și colegii săi au comparat datele din cele două seturi de probe de sânge, au descoperit o creștere a numărului de celule imunitare după cele șase săptămâni de restricție de somn. Un studiu anterior pe animale a arătat o creștere a inflamației atunci când numărul de celule imunitare a crescut, potrivit NBC News.

Refacerea organismului

Mai mult, celulele stem care dau naștere celulelor imunitare s-au schimbat ca urmare a celor șase săptămâni de somn. Deși numărul de celule imunitare poate reveni la normal câteva săptămâni mai târziu, se pare că există un semn permanent pe celulele stem. Asemenea cicatricilor de pe corp care pot crește prin răni repetate, semnele pot fi extinse dacă există mai multe perioade de somn restricționat, a spus Swirski. Aceste semne de pe celulele stem, printr-o serie de pași, duc în cele din urmă la o diversitate mai mică în rândul celulelor imunitare. Sistemul imunitar funcționează mai puțin bine, oarecum în felul în care construirea unei case nu ar fi la fel de reușită dacă echipa de construcție ar avea dulgheri, dar nu și instalatori.