Redeschiderea frontierelor. Marele semn de întrebare privind vara

Redeschiderea frontierelor. Marele semn de întrebare privind vara

După închiderea frontierelor din luna martie, statele se confruntă acum cu puzzle-ul redeschiderilor progresive. Comisia Europeană pregătește linii directoare privind turismul

La jumătatea lunii aprilie, Bruxelles-ul a solicitat redeschiderea „în etape” și a considerat că „restricțiile de călătorie (...) ar trebui să fie relaxate mai întâi între zonele cu risc scăzut”, fără a oferi detalii suplimentare. Însă nu are nicio putere de reglementare în materie și poate apela doar la „coordonare” între state. Cu toate acestea, Comisia promite recomandări mai detaliate la sfârșitul acestei luni.

Vara ce vine este în mintea tuturor. Marți, comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a reamintit pe „France Info” necesitatea de a găsi, la nivel local, echilibrul corect între imperativele sanitare și renașterea turismului, care reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul UE.

Potrivit acestuia, întreprinderile trebuie „să se redeschidă cât mai repede posibil, cât mai bine, dar și cu cele mai armonizate reguli”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El își va prezenta propunerile pe 13 mai, dar deja avertizează că o redeschidere largă și rapidă a spațiului Schengen este utopică: „Unele zone vor fi deschise pentru turiști, altele nu. (…) Este o concluzie de bun simț”.

Singura certitudine este că redeschiderea frontierelor externe pentru călătorii din Asia sau America va avea loc mai târziu, încă nu se știe când, dar nu curând.

În Franța, dezbaterea a fost lansată sâmbătă de ministrul sănătății, Olivier Véran.

El a anunțat o „săptămână obligatorie” de carantină pentru „oricine” intră pe teritoriul Franței, inclusiv „francezii care au fost plecați în străinătate”.

Duminică, Palatul Elysée a introdus o rectificare: va fi scutită de carantină „orice persoană, indiferent de naționalitatea ei, venită din Uniunea Europeană, din zona Schengen sau din Regatul Unit”. În sfârșit, porți deschise!

O astfel de schimbare i-a liniștit pe francezii care trăiesc în UE, dar a alimentat confuzia și criticile. „Este o aberație”, a atacat formațiunea RN a doamnei Le Pen, care amintește că „nu se pot impune frontiere de către departamente (…) și în schimb să nu existe controale la frontierele naționale”.