Rectorul Universității Maritime, Cornel Panait: “CONSTANȚA NU ESTE CENTRU UNIVERSITAR. Nu există proiecte comune”
- Feri Predescu
- 1 octombrie 2018, 19:45
Sute de studenți ai universităților constănțene au participat la festivitatea de deschidere a anului universitar, mutate din Piața Ovidiu la Sala Sporturilor din oraș. În Constanța sunt aproape 30.000 de studenți. Peste jumătate dintre ei studiază la Universitatea Ovidius care are 16 facultăți.
La eveniment au fost prezenți “bobocii” de la Universitatea „Ovidius”, Universitatea Maritimă, care are peste 4500 de studenți, Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, cu aproape 2000 de studenți, Universitatea „Andrei Șaguna”, unde învață 3000 de studenți și Universitatea „Tomis” cu 1000 de studenți. Nu au lipsit profesorii, politicienii locali, dar și șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamira Alexandru Mîrșu care a vorbit despre condițiile de învățământ, performanțele și viitorul sigur al studenților de la Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța.
Viceprimarul Costin Răsăuțeanu a pomenit de primarul Decebal Făgădău, motivând că absența edilului de la festivități este cauzată de eforturile pe care le face la București, la guvern, pentru a rezolva lipsa apei calde de la robinete, de peste o săptămână. Rectorul de la “Ovidius”, Sorin Rugină, a scos în evidență faptul că cea mai mare universitate constănțeană este lider regional în domeniul promovării și antreprenoriatului, iar Adrian Papari de la “Andrei Șaguna” și Paul Bocănete de la „Tomis” au vorbit despre nevoia tineretului de a studia pentru viitor. Politicienii au preferat să rămână discreți.
Rectorul Universității Maritime Constanța, Cornel Panait, a fost însă cel care a pus degetul pe rană: “Constanța nu este un centru universitar, iar condiția esențială pentru a îndeplini acest deziderat este să existe proiecte comune ale tuturor universităților care activează într-un oraș. La fel de important este să existe proiect între sistemul universitar și cel preuniversitar. Dezvoltăm cu toții programe Eramus, deosebit de ambițioase, și mergem și facem mobilitate în Germania, Norvegia, Suedia și, mai nou, în China, dar nu facem mobilități între Universitatea Maritimă și Academia Navală, între Universitatea Maritimă și Universitatea „Ovidius“, nu facem mobilități între universitățile publice și cele private și ne purtăm ca și când am fi singuri pe pământ, și asta nu este adevărat.”
Rectorul UMC, Cornel Panait, a atras atenția și asupra subfinanțării învățământului superior.“Vorbea președintele Klaus Iohannis la deschiderea anului universitar din 2017 că ne dorim cu toții o țară ca afară, dar trebuie să avem coordonatele morale necesare pentru a avea o țară ca afară. Apropo de un învățământ ca afară, cred că trebuie să avem o susținere financiară majoră...România a investit în 2018, în tot ceea ce însemnă dezvoltare în învățământ, 50 de milioane de lei, de la grădinițe până la sistemul universitar. Deci, trebuie să ne descurcăm singuri, să colaborăm mai mult între noi, sistem universitar și preuniversitar, iar dacă vom face acest lucru, cred că orașul Constanța va începe să se definească ca un centru universitar“, a spus Cornel Panait.