Marian Preda, rectorul reales al Universității din București, promisiuni pentru următorii cinci ani

Marian Preda, rectorul reales al Universității din București, promisiuni pentru următorii cinci ani Universitatea din București. Sursa foto: Dreamstime

Reales cu 633 de voturi, profesorul universitar și rectorul Universității din București, Marian Preda, vine cu promisiuni.

Rectorul reales, profesorul Marian Preda, își începe cel de-al doilea mandat până în 2028.

Pe 6 decembrie l-a învins pe contracandidatul său, Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice.

Andreea Tudor, redactor de la Buletin de București, i-a luat interviu rectorului care conduce o universitate compusă din 19 facultăți, la care sunt înscriși 33.807 de studenți, dintre care 23.035 la licență, 8679 masteranzi, respectiv 2093 doctoranzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce promite rectorul reales?

Marian Preda promite că va remedia problemele studenților, precum situația precară din cămine și oralele foarte încărcate. El susține că a avut patru ani de activitate intensă, dar a înregistrat rezultate pozitive și s-a schimbat cultura organizațională. Rectorul susține că s-a concentrat pe principii, pe recompensarea activităților și rezultatelor, precum și pe promovarea echității, a dreptății sociale și corectitudinii academice.

Rectorul promite că cele mai mari clădiri din cadrul universității vor fi renovate total sau parțial. De asemenea, clădirea Pitar Moș a fost achiziționată cu 6,45 milioane de euro, și care găzduiește Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

marian preda rector ub unibuc

„Deci acum asistăm la o transformare a infrastructurii universității, o transformare majoră care se va vedea în următorii ani din ce în ce mai mult, pe măsură ce proiectele sunt finalizate. De exemplu, clădirea din Centru, clădirea din strada Regina Elisabeta, de la statui, de la Universitate a intrat în renovare de un an și ceva. Vedeți că Universitatea dă și denumirea acelei zone”.

Rectorul renovează facultățile

Clădirea de la km 0, cu o suprafață de 45,000 de metri pătrați, va fi renovată până în 2028. Aceasta găzduiește facultățile de Geografie, Geologie și Geofizică, Istorie, Matematică și Informatică, Litere, Limbi și Literaturi Străine, Chimie, Administrație și Afaceri.  Valoarea proiectului se ridică la 446 milioane de lei.  Clădrea Bulandra, care era închisă de patru ani din cauza riscului seismic, intră în renovare din februarie pentru doi ani.

Rectorul spune că în cinci ani, toată clădirea va fi renovată. Facultatea de Istorie este prima la care se vor finaliza lucrările.

„Deocamdată, se lucrează în curtea interioară și într-o aripă din cele cinci, în zona Facultății de Istorie, care a fost relocată și în 2024 vom avea deja Istoria renovată. Se vor întoarce colegii în spațiile modernizate, renovate, urmând să se mute Matematica în altă parte până când e renovat acel segment și tot așa, pe rând, câte o cincime în următorii patru ani. Deci sunt foarte mândru de asta. Cred că lumea a văzut că sunt schele pe clădirea centrală și după zeci de ani, unele fragmente, după 100 de ani sunt în sfârșit renovate, sunt aduse în prezent”.

Cum arată situația în căminele studențești?

Rectorul susține ăc toate căminele au fost renovate, dotate cu mobilier mai bun, cu saltele noi și cu tehnologie. Au fost create bucătării comune, în ciuda dificultăților avute pe perioada pandemiei.

„Ne îndreptăm într-o direcție mai bună, spre o normalitate, ca să zic așa, mai apropiată de cea europeană, pentru că aveam și mai avem încă probleme destul de mari în zona căminelor și în zona cantinelor”, spune Marian Preda. Băile au fost renovate, iar mucegaiul nu mai există.

Rectorul mai spune că în februarie 2024 va începe construirea unui nou cămin, menit să fie finalizat în 2026. El mai promite că începând din semestrul viitor, va fi prevăzută o limită maximă de ore pe zi, potrivit Buletin de București.