Şefii de universităţi nu au emoţii prea mari că-şi vor pierde mandatele de senatori sau deputaţi, chiar dacă Daniel Funeriu îi presează să aleagă.
Şansele ca rectorii-parlamentari să-şi piardă mandatele de deputat sau senator pe motiv de incompatibilitate sunt aproape nule. Deşi Ministerul Educaţiei a cerut Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să constate incompatibilitatea senatorului Ecaterina Andronescu (PSD) şi a deputaţilor Florian Popa (PSD), Nicolae Robu (PNL) şi Iosif Ştefan Drăgulescu (PDL), procedurile greoaie pot face ca aceştia să prindă alegerile din 2012 tot în parlament. Şi asta pentru că, după o eventuală decizie de incompatibilitate a ANI, dată în temen de până la trei luni, cei patru parlamentari pot contesta hotărârea în justiţie, iar procesul poate dura şi peste un an, având în vedere termenele şi două instanţe - Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Decizii întârziate de termenele instanţelor
Scenariul este considerat plauzibil chiar şi de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate, care încă din februarie au remis EVZ un punct de vedere potrivit căruia rectorii care sunt şi senatori sau deputaţi trebuiau să aleagă între parlament şi uni versităţi.
"Pierderea mandatului depinde de cât de repede se mişcă instanţele. Din punctul nostru de vedere putem finaliza procedura într-un termen de la o lună la trei luni. Decizia poate fi apoi contestată la Curtea de Apel şi la Înalta Curte", a explicat, pentru EVZ, secretarul general al ANI, Horia Georgescu.
El a precizat însă că, în condiţiile în care termenele sunt îndepărtate, Agenţia poate solicita o preschimbare a acestora. Celeritatea nu este însă garantată. Spre exemplu, instanţa a decis să devanseze termenul, din septembrie în mai, în cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, declarat incompatibil pe motiv că este şi director al Teatrului "Nottara", dar a respins o solicitare similară în cazul PDL-istului Mircea Cinteză, senator şi şef al unei secţii a Spitalului Universitar.
Rectorii îl trag de urechi pe Daniel Funeriu
Luaţi la ochi de Funeriu, rectorii- parlamentari se arată miraţi de insistenţa cu care ministrul educaţiei se ţine de capul lor şi vrea să-i facă să renunţe la mandat. Mai ales că la nivelul comisiilor juridice s-a stabilit că ei nu au de ce să facă o alegere, interpretându- se că incompatibilitatea stabilită prin noua Lege a educaţiei nu afectează mandatul de rector în curs.
"Pe mine mă surprinde această ambiţie a ministrului educaţiei, când în învăţământ există o serie de probleme extrem de grave. Îi recomand domnului ministru să ţină cont de instituţia parlamentului, care a dat deja verdictul că nu există incompatibilitate. Cele două poziţii le-am câştigat prin alegeri, nu prin numire, iar legea nu reacţionează retroactiv. Un demnitar numit ar trebui să înţeleagă că legislativul este mai important decât executivul", a declarat, pentru EVZ, deputatul PDL Iosif Drăgulescu, care este şi rector al UMF "Victor Babeş", din Timişoara.
La rândul său, PSD-istul Florian Popa a cerut şi el ca instituţiile statului, care au luat decizii contradictorii, să se pună de acord. "Pentru câteva luni de mandat la conducerea unei universităţi, eu nu înţeleg această preocupare a Ministerului Educaţiei. În octombrie deja încep alegerile în universităţi, urmează şi admiterea. E o atitudine neacademică din partea ministerului", a spus Popa. El a adăugat că a luat deja o decizie dacă va fi pus să aleagă între mandatul de rector şi cel de deputat: "Îmi dau demisia din funcţia de rector, pentru că asta văd că preocupă". (A contribuit Clarice Dinu)
"Mă surprinde această ambiţie a ministrului educaţiei, când în învăţământ există o serie de probleme extrem de grave." IOSIF DRĂGULESCU, deputat PDL şi rector