Rectificarea ilegală a fost aprobată ieri de Guvern, cu avizul FMI

Rectificarea ilegală a fost aprobată ieri de Guvern, cu avizul FMI

Șase prevederi legale sunt încălcate prin rectificarea bugetară, cheltuielile cu salariile bugetarilor depășind plafonul admis.

Cea de-a treia rectificare bugetară din acest an, aprobată ieri de Guvern, alocă peste două miliarde de lei pentru plata drepturilor câștigate în instanță de către bugetari, și alte două miliarde de lei pentru stingerea datoriilor din administrația centrală și locală. Ieri, Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget, a declarat că atât FMI cât și Comisia Europeană „susțin proiectul de rectificare și apreciază faptul că guvernul a reușit să devanseze onorarea unor obligații de plată și titluri executorii în 2014, creând astfel un spaţiu fiscal pentru 2015”.

În schimb, proiectul a fost criticat dur de Consiliul Fiscal, care invocă șase prevederi legale ce sunt încălcate. Astfel, potrivit legii, Guvernul nu are dreptul la mai mult de două rectificări într-un an, însă aceasta este deja cea de-a treia, atrage atenția Consiliul Fiscal. În plus, prin măsurile propuse se depășește pragul admis pentru cheltuieli de personal, remarcă instituția. Acestea sunt două din cele șase prevederi încălcate. În deschiderea ședinței de Guvern, premierul Victor Ponta a oferit o replică la aceste critici. „Este o decizie cu care sunt de acord Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Nu am să înţeleg niciodată punctul de vedere al celor de la Consiliul Fiscal”, a declarat Ponta.

S-au luat bani de la investiții

În plus, sumele pe care Guvernul se laudă că le-ar avea în plus la buget, și care i-au permis să facă noi cheltuieli la final de an nu provin din buna colectare, așa cum declară autoritățile, atrage de asemenea atenția Consiliul Fiscal. Sunt bani luați de la investiții. „Excedentul bugetar după 10 luni nu se datorează nicidecum unor venituri care să depășească substanțial estimările, ci pur şi simplu nerealizării cheltuielilor cu investiţii”, remarcă instituția.

Beneficiarii rectificării

Pe lângă bugetari și administrațiile locale, Armata română primește prin rectificare suma de 100 de milioane de lei. De asemenea, 457 de milioane de lei sunt alocate pentru plata despăgubirilor stabilite în sarcina ANRP, iar 165 de milioane de lei pentru plata primei de stat către bănci. Criticii spun însă că o mare parte din sume provine din banii luați de la cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene.

Criticile Consiliului

1. Într-un an nu pot fi aprobate mai mult de două rectificări bugetare - prevedere încălcată.

2. Soldul bugetului nu poate depăși plafoanele instituite de Legea companion a Strategiei fiscal-bugetare - prevedere încălcată.

3. Cheltuielile de personal, ca procent în nu pot depăși 7,3% din PIB - prevedere încălcată.

4. Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat și cheltuielile de personal nu pot depăși plafonul instituit de Legea companion a Strategiei fiscal-bugetare - prevedere încălcată.

5. Totalul cheltuielilor de personal nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar - prevedere încălcată. 6. Sumele neutilizate pentru cheltuieli de investiții nu pot fi virate pentru cheltuieli curente - prevedere încălcată