Recrutorul, omul care selectează candidaţii pentru interviuri

Recrutorul, omul care selectează candidaţii pentru interviuri

Unul dintre posturile ideale pentru cei cărora le place să lucreze cu oamenii este cel de recrutor.

Principalele responsabilităţi ale unui astfel de angajat ţin de gestionarea întregului proces de recrutare şi selecţie de personal. O persoană cu un astfel de job se ocupă la începutul carierei cu selectarea CV-urilor. Când capătă ceva experienţă, participă şi la interviurile date la angajare. „Un recrutor aplică însă teste şi realizează rapoarte de evaluare a candidaţilor“, explică consilierul în carieră Eduard Ezeanu. Într-un final, selectează cei mai buni candidaţi, pe care îi propune pentru angajare, decizie ce aparţine clienţilor săi. Pentru poziţiile de management şi pentru poziţiile cu nivel înalt de specializare, recrutorul identifică şi atrage clientul pentru postul respectiv.

Primul pas spre o carieră de succes în acest domeniu este postul de junior recrutor. „Pentru această poziţie se recrutează persoane fără experienţă. Dar se caută oameni cu atitudine proactivă, bune abilităţi interpersonale şi, cel mai important, persoane care să dovedească o motivaţie clară pentru a lucra în domeniu“, mai spune Eduard Ezeanu.

„Citeşte“ şi ascultă oamenii Pentru un recrutor, foarte importante sunt abilităţile interpersonale. „Este esenţial să-i placă să lucreze cu oamenii, să ştie să-i «citească » şi să-i asculte. De asemenea, trebuie să-i facă pe candidaţi să se simtă în largul lor pe perioada interviului de angajare. Este importantă şi o bună înţelegere a clientului şi a nevoilor pe care le are compania pentru care recrutează“, mai explică consilierul în carieră.

  • Pentru a fi un recrutor de succes, este necesară şi o bună cunoaştere a tehnicilor de testare şi de intervievare a individului.
  • Pe lângă toate aceste aspecte, este foarte bine ca ocupantul unui astfel de post să fie o persoană organizată şi să poată lucra cu termene-limită.
  • Sunt de folos studiile în domeniul psihologiei şi trainingurile în recrutare şi selecţie de personal.

„Orice studiu în domeniul socio- uman este de ajutor pentru a ocupa această funcţie. Un minimum contact cu activitatea de recrutare, de exemplu funcţia de asistent-manager, poate însemna un punct în plus pentru a ocupa postul de recrutor“, este de părere Eduard Ezeanu. Câştiguri între 300 şi 1.500 de euro

Salariul unui recrutor începe de la 300 de euro şi creşte în funcţie de experienţă.

„Un recrutor fără experienţă câştigă între 300 şi 500 de euro pe lună, iar un recrutor senior are venituri lunare care pot ajunge şi la 1.000-1.500 de euro. Pentru cei din management, câştigurile sunt mult mai mari, depăşind chiar şi 2.000 de euro pe lună“, susţine Eduard Ezeanu.

"Mai ales în cazul recrutorilor din management, câştigurile sunt substanţiale, depăşind chiar şi 2.000 de euro pe lună."- Eduard Ezeanu, consilier în carieră

Ne puteți urmări și pe Google News