Concurs inedit pe o pârtie de schi din staţiunea montană situată pe Muntele Mic, din judeţul Caraş-Severin. În cadrul unei întreceri, la care au participat peste o sută de pasionaţi de schi din toată ţara, cel mai mic dintre concurenţi avea doar un an şi două luni. La seniori, a concurat un fost profesor de aproape 70 de ani.
La întrecerea care s-a desfăşurat, sâmbată, pe Pârtia Borlova, s-au înfruntat copii, părinţi şi bunici, deopotrivă. Cei peste o sută de participanţi, cu vârste cuprinse între 1 şi 70 de ani, s-au întrecut pe o pârtie de dificultate medie.
Trei generaţii de schiori
Vedeta concursului „Cupa Cerbul”- aflat la a noua ediţie - a fost Vlad Paici, un copil care schiază de la 11 luni. „Atunci i-am pus prima oară schiurile în picioare”, a mărturisit pentru EVZ tatăl micuţului, Cristian Paici, în vârstă de 32 de ani. La rândul lui, bunicul lui Vlăduţ, Dan, a adăugat că şi fiul său a învăţat să schieze la o vârstă fragedă. „La doi ani şi jumătate i-am pus schiurile în picioare lui Cristian, iar la trei ani şi jumătate mergea singur”, a povestit Dan Paici. Acesta a spus, însă, că el s-a apucat de schiat „ceva mai târziu”, prin clasa a I-a.
Primul la start
Vlăduţ, a luat startul primul. Însoţit de tatăl său, el a parcurs traseul stabilit de organizatori iar la final s-a oprit în braţele mamei sale, Candina, în aplauzele celor prezenţi. O bună parte dintre participanţi purtau tricouri cu mesajul:”Îl susţin pe Vlad. Cel mai mic schior”. Cu nimic mai prejos n-au fost nici ceilalţi copii participanţi, unii nu mai înalţi decât schiurile pe care le purtau în picioare.
Profesorul-veteran
Cel mai vârstnic participant a fost Cornel Viziru. La cei aproape 70 de ani ai săi, el a parcurs traseul printre ultimii participanţi, la categoria celor de peste 40 de ani. „Old boys” cum îi spuneau, cu admiraţie, organizatorii este un fost profesor de sport care urcă pe munte ori de câte ori are ocazia. El a povestit pentru EVZ că, încă de la 11 ani, practică acest sport. „Veneam în zona aceasta pe când nu era aici decât o cabană, un schit şi o unitate militară. Dormeam în cabana Armatei”, a spus schiorul-veteran. Cornel Viziru a fost dascăl la Clubul Sportiv Şcolar din Caransebeş. Apoi, a devenit directorul unităţii de învăţământ. A adus pe munte zeci de generaţii de copii cărora le-a insuflat pasiunea pentru schi. Acum este pensionar, însă, pentru el, schiatul este un mod de viaţă.
Din pasiune pentru schi
Concursul „Cupa Cerbul” se desfăşoară, anual, în staţiunea montană de pe Muntele Mic. La început, a fost organizată de doi pasionaţi de schi: Gabriel Lungu şi Nelu Gherga. Primul, timişorean la origine, şi-a înfiinţat Asociaţia Sportivă WMT prin care susţine, an de an, concursul. Cel de al doilea are Cabana „Cerbul” în care sunt găzduiţi pasionaţii sporturilor de iarnă. Celor doi li s-au alăturat autorităţile locale: Consiliul Judeţean Caraş Severin, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, Primăria Municipiului Caransebeş şi Academia Olimpică Română, filiala Caraş-Severin.
Premii speciale
Copiii şi vârstnicii care au obţinut cel mai bun timp la coborâre au fost premiaţi şi li s-au acordat diplome şi medalii. „Premiile nu sunt substanţiale, însă cei mai mulţi se întrec din pasiune. Concursul a devenit, deja, o atracţie turistică”, a precizat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Costinel Ristache. Cel mai tânăr participant, Vlad Paici a primit o diplomă specială pentru cel mai tânăr concurent, iar vetearanul întrecerii, profesorul Cornel Viziru, a primit o diplomă de excelenţă.