Record Guinness în numele tatălui. Transfăgărășanul, pe o roată!

Record Guinness în numele tatălui. Transfăgărășanul, pe o roată!

„Evenimentul zilei” vă prezintă povestea emoționantă a lui Virgil Galațanu junior, care vrea să realizeze visul tatălui său, onorându-i astfel memoria

Un programator din Florești (Cluj) vrea să stabilească un record Guiness, dedicat memoriei tatălui său, unul dintre cei mai cunoscuți globetrotteri români, primul care aproape a făcut înconjorul lumii pe bicicletă. Fiul fostului poștaș din Roman, Virgil Galațanu (1957 - 2013), nu poartă numai numele tatălui său, ci și pasiunea acestuia pentru călătorii și depășirea propriei condiții. Virgil Galațanu junior are 34 de ani și, de anul trecut, a început construirea unicului monociclu electric din lume, alimentat de o baterie, cu autonomie de aproape 200 de kilometri, cu care vrea să parcurgă Transfăgărășanul, dintr-o dată, fără oprire.

Sunt primul născut al tatălui meu, îi port numele, după cum era moda în anii ‘80, și vreau să îi omagiez numele mai departe. Memoria tatălui meu merită un loc în Cartea Recordurilor”, spune tânărul informatician.

Poștașul globe-trotter, pe bicicleta Pegas

Ne puteți urmări și pe Google News

Virgil Galațanu senior este românul care a străbătut 120 de țări cu bicicleta. Și-a dorit toată viața să călătorească, iar după Revoluție, când s-au deschis granițele țării, a început să cutreiere lumea-n lung și lat, pe bicicletă, până la sfârșitul vieții lui. „Când eram mic, mă uitam cu tata la Teleencilopedia și el spunea: Eu vreau să văd animalele cu ochii mei”, își amintește fiul globetrotterului pe bicicletă.

FOTO: ^ Virgil Galațanu senior a străbătut cu bicicleta 120 de țări

Atunci când a încălecat bicicleta Pegas și a pornit în călătoria sa, în 2002, Virgil Galațanu-tatăl și-a propus să străbată, pedalând, toate cele 194 de țări și teritorii ale globului existente la acea vreme, cu obligativitatea de a ajunge în fiecare capitală a acestora. Călătoria temerarului român s-a încheiat prematur, în 2013, după ce s-a îmbolnăvit de febră tifoidă, în India. Până în acel moment ajunsese să străbată 120 de țări cu capitalele lor și adunase cinci pașapoarte pline de ștampilele consulatelor.

Virgil Galațeanu senior a vrut să străbată, pe bicicletă 194 de țări. S-a oprit la 120!

Pașaportul emis de autoritățile române în 2004 a primit, în mod special, mai multe file, și anume 56 în loc de 32, ca să îi ajungă acestuia, fără probleme pentru vize. A reușit să ajungă prin țări și locuri care în acea vreme erau în conflict - de exemplu în Somalia, țară considerată atunci cea mai periculoasă din lume, acompaniat de trupele ONU.

„Pornind pe bicicletă, cu Biblia drept ghid, din care citea zilnic, lipsit complet de mijloace materiale și fără susținerea autorităților române, tata a avut ambiția și tenacitatea să înceapă și să continue o atipică și incredibilă călătorie, răspunzând la chemarea unui gând grandios: înconjurul Pământului pe două roți, cu speranța de a-și înscrie numele în Cartea Recordurilor”, povestește fiul temerarului.

Ajutat de străini, ignorant de autoritățile române

În cei 11 ani de călătorie a parcurs peste 300.000 km cu bicicleta, traversând Europa, Africa și Asia, a purtat tricolorul nostru în cele mai neștiute locuri ale lumii, primind recunoașterea și respectul băștinașilor, dar și ajutorul personal al unora dintre ambasadorii și consulii români în acele locuri.

„Din păcate, autoritățile române nu au realizat încă importanța extraordinară a cutezanței sale. Călătoria lui Virgil Galațanu în jurul globului nu a fost numai un demers turistic, sportiv sau o încercare a rezistenței trupului uman, ci mai cu seamă a fost un act cultural, profund patriotic, atingând chiar dimensiuni filosofice, inițiatice, cu semnificații importante la nivelul conștiinței umane”, e nostalgic Virgil Galațanu junior.

Cel mai frumos drum din lume

Pe o singură roată, fără șa, Virgil Galațanu junior vrea să parcurgă dintr-o dată 151 de kilometri, pe Transfăgărășan, in condițiile în care, în urma unui accident de mașină din 1998, a rămas cu un picior mai scurt cu 3 cm și „dotat” cu o tijă din titan și cinci șuruburi. Va aborda „cel mai frumos drum din lume” de la Cârțișoara (Sibiu) spre Bascov (Argeș), fără oprire: „Monociclul pe care îl construiesc e unic în lume. Are o baterie de 8 kg, care alimentează un motor electric de 2000 de Watti, instalate pe o roată de bicicletă de 17 inch. Va fi un drum, estimez, de 7 - 8 ore, jumătate în urcuș, apoi coborâre”. Pentru a stabili un record Guiness, pe 18 august 2016, Virgil Galațeanu are nevoie de mulți bani. Numai construcția monociclului ajunge la 40.000 de euro, iar 10.000 de euro îl costă aducerea în România a unui judecător de la Cartea Recordurilor. El mai are nevoie de încă 20.000 de euro pentru a scrie și traduce în mai multe limbi de circulație internațională o carte despre viața și aventurile în lumea largă ale tatălui său.