Record de escrocherii on-line stabilit de un român din Sibiu. Autorităților nu le-a venit să creadă
- Emma Cristescu
- 12 mai 2022, 18:21
Un bărbat, în vârstă de 35 de ani a intrat în posesia a 76 de credite on-line folosind date false. Polițiștii din Sibiu au reușit să-l prindă, dar au rămas șocați de metoda pe care acesta o folosea. Făcea o avere din înșelăciuni.
„Bărbatul este bănuit că, în perioada ianuarie – martie 2021, aflat în posesia fotografiilor electronice ale cărților de identitate ale unor persoane fizice și folosindu-se fără drept de datele de stare civilă ale acestora, ar fi introdus pe o platforma informatică de creditare online date informatice nereale cu privire la identitatea sa, statutul profesional, intenția și posibilitățile efective de rambursare și ar fi încărcat în format electronic extrase bancare falsificate, presupus a fi fost eliberate de o unitatea bancară pe numele solicitanților.
Prin acest mod de operare, bărbatul ar fi obținut 76 de credite online de la societatea de creditare, prejudiciind interesele acestei societăți cu suma de aproximativ 80.000 lei”, spun reprezentanții Poliției Sibiu.
Oamenii legii din Sibiu și polițiștii din Argeș au făcut percheziții pe raza județului Argeș, în comuna Mărăcineni. Vinovatul era un bărbat în vârstă de 35 de ani.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Sibiu, au deschis un dosar pentru fraudă informatică. Oamenii legii din Sibiu l-au reținut pe vinovat pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat unității de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive.
Verificările sunt făcute la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sibiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în vederea identificării și documentării întregii activități infracționale a bărbatului.
O noua înșelăciune pe Internet
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a dezvăluit că românii mai sunt atrași și cu mesaje false de angajare pe WhatsApp sau Telegram.
Hoții trimit mesaje utilizatorilor, iar aceștia sunt convinși că și-au găsit job-ul ideal. Atacatorii se aleg cu datele financiar-bancare ale oamenilor.
„Obiectivul principal pentru propagarea unor astfel de mesaje este să provoace curiozitatea utilizatorului pentru a intra în conversație pe aplicații de mesagerie. Dacă la începutul lunii martie numeroși utilizatori din România raportau către Directorat mesaje care redirecționau potențialele victime către o conversație pe WhatsApp, în ultimele zile aplicația de mesagerie preferată de atacatori este Telegram, așa cum se poate observa din imaginea atașată”, transmite sursa citată.