Atentatul, soldat cu moartea a 148 de persoane, a fost revendicat de organizaţia islamistă sunnită Al-Shabaab, grupare somaleză afiliată la Al-Qaida. Potrivit ministerului kenyan de Interne, Mohamud ar fi creierul masacrului și principalul organizator al unei ample rețele teroriste cu ramificații pe teritoriul Kenyei, relatează CNN. „Oricine deține informații despre Mohamud este rugat să contacteze de urgență autoritățile”, se precizează într-o postarea pe Twitter a ministerului de Interne din Kenya.

Recompensa oferită pentru prinderea lui Mohamud, fost profesor, în prezent „cel mai cautat” om de pe teritoriul Kenyei, se ridică la 20 de milioane de șilingi (aproximativ 215.000 dolari americani). Potrivit autorităților, Mohamud ar fi însărcinat cu operațiunile teoriste împotriva Kenyei, rețeaua sa criminală operând și în interiorul taberei de refugiați din Dadaab, cea mai mare tabără de acest gen din lume, localizată în apropierea graniței cu Somalia. Mohamud a revendicat o serie de atentate în ultimii ani, inclusiv pe cel din decembrie când 36 de muncitori nemusulmani, de la carieră de piatră, au fost uciși în timp ce dormeau.

Oficialii mai spun despre Mohamud că ar avea trei soții și trei surori vitrege, dintre care cel puțin două sunt implicate în acțiunile Al-Shabaab. Un alt terorist implicat în masacrul de la Universitatea din Garissa a fost identificat în persoana lui Abdirahim Abdullahi, fiul unui oficial guvernamental.