Recomandări făcute de Poliție, pentru perioada vacanței de primăvară. Ce greșeli trebuie să evite copiii

Recomandări făcute de Poliție, pentru perioada vacanței de primăvară. Ce greșeli trebuie să evite copiii Elevi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înaintea vacanței de primăvară din Republica Moldova, au fost lansate public mai multe recomandări făcute de Poliție, pentru a evita situațiile neplăcute.

Recomandări transmise de poliție, valabile mai ales pentru perioada vacanței de primăvară. Elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale din Republica Moldova vor avea pauză de cursuri, începând cu data de vineri, 8 martie. Și vor reveni în bănci pe 12 martie, după cum au anunțat oficialii Ministerului Educației și Cercetării.

Părinții sunt avertizați să-și supravegheze copiii în această perioadă, iar minorii să fie atenți cu cine comunică, în special, în mediul online, a transmis șefa Secției Comunicare și Protocol de la Inspectoratul General al Poliției, Diana Fetco.

Mesaj transmis de poliție înaintea vacanței de primăvară

„Poliția recomandă copiilor să nu deschidă ușa necunoscuților chiar dacă a spun că sunt trimiși de părinții. Să nu ofere date personale sau poze, să nu spună persoanelor care sună la telefon că sunt singuri. Sunați, sau mergeți la un vecin de încredere în cazul în care vă simțiți amenințați sau aveți o urgență. Mergeți întotdeauna doar pe trotuar, de trecut strada doar pe trecerea de pietoni, iar în localitățile în care lipsesc, doar în locuri sigure”, a afirmat Diana Fetco.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează aproximativ 1200 de instituții de învățământ primar și secundar general, conform radiomoldova.md.

În altă ordine de idei, în Basarabia, părinții care vor accepta să facă o mutare ce ține de educația copiilor. În Republica Moldova a fost aprobat planul care urmărește ca elevii să fie transferați la școli mai mari. Iar pentru asta, se va acorda suma de 1.000 de lei. Este vorba despre o alocație lunară.

Bani pentru părinții care își transferă copiii la școli mai mari

O Hotărâre a Guvernului de la Chișinău, în acest sens, a fost aprobată de Cabinetul de miniștri. Autoritățile urmăresc să asigure acces la educație de calitate pentru toți elevii din țară.

Alocația, care e în valoare de 1.000 de lei, va fi acordată lunar, pentru un termen de doi ani, de la data înscrierii elevului în noua instituție publică de învățământ primar sau secundar general. Plata alocației va fi suspendată pe parcursul lunilor iunie-august, inclusiv.

Totodată, acești copii vor beneficia de alimentație gratuită și, pentru transportarea lor, urmează să fie achiziționate 70 de autobuze școlare. Alocațiile vor fi acordate părinților începând cu septembrie 2024.