Recomandarea UE, un eșec. Pompele de căldură se defectează des sau devin inutile

Recomandarea UE, un eșec. Pompele de căldură se defectează des sau devin inutile sursă: arhivă EvZ

Uniunea Europeană a aprobat o directivă care obligă toate statele membre să reducă consumul de combustibili fosili. Unele state au trecut la pompele de căldură, printre care şi Germania, dar eficienţa lor lasă de dorit.

Uniunea Europeană a aprobat o directivă care impune tuturor statelor membre să treacă la sisteme de încălzire ecologice. Iar Germania se confruntă cu o mare problemă în ceea ce privește pompele de căldură.

Chiar dacă sunt considerate cele mai bune alternative la încălzirea cu combustibili fosili, din păcate, aceste dispozitive se defectează des sau devin complet inutile.

Recomandarea UE, un eșec. Pompele de căldură se defectează des

Uniunea Europeană cere rezidenților UE să treacă la modernizarea forțată a instalațiilor de încălzire și izolare obligatorie a caselor. În Germania, unde tranziția energetică a luat amploare, a apărut o problemă majoră. Pompele de căldură, care urmează să înlocuiască centralele tradiționale de încălzire, se defectează din ce în ce mai des.

Ne puteți urmări și pe Google News

Defecțiunile sunt observate în special în statele federale din sudul Germaniei. De exemplu în Bavaria, Baden-Württemberg și Saxonia Inferioară, pompele de căldură cu apă nu mai funcționează din cauza secetei.

„Suntem familiarizați cu acest fenomen și, prin urmare, sfătuim pe oricine dorește să cumpere o pompă de căldură apă-apă să verifice cu atenție nivelul și calitatea apei”, explică Ramona Mittag, expert în energie la Centrul de consiliere pentru consumatori din Renania de Nord-Westfalia.

pompa de caldura

Conținutul ridicat de fier și mangan din apă poate duce la înfundarea rapidă a pompei

Un alt dezavantaj, pe lângă faptul că nu există apă suficientă, este conținutul ridicat de fier și mangan din apă, care poate duce la înfundarea rapidă a pompei făcând-o pur şi simplu inutilă.

Şi totuși, potrivit Asociației Germane pentru Pompe de Căldură, dintre cele 236.000 de pompe de căldură vândute în Germania anul trecut, majoritatea, și anume 205.000 de unități, erau pompe de căldură cu sursă de aer (pompe de căldură aer-apă). Cu toate acestea, pompele de căldură geotermale și cu apă, cu 7.500 de unități vândute, au înregistrat cea mai mare creștere a vânzărilor, plus 84% față de anul precedent.

Mai mult, guvernul german acordă subvenții tuturor celor care decid să instaleze o pompă de căldură în locuința lor pentru a renunța la încălzirea pe gaz, petrol sau cărbune.

În luna mai, Süddeutsche Zeitung a raportat despre un incident în Waldperlach în care lipsa apei a paralizat pompa de căldură. În unele părți ale întregii regiuni, nivelul apelor subterane a fost cel mai scăzut din ultimii 50 de ani. Scăderea dramatică a nivelului apei subterane a făcut ca puțul pompei de căldură a apei subterane să se usuce. Pompa a devenit inutilizabilă deoarece puțul a fost forat la o adâncime de 17 metri în 2009 și ulterior mărit la 20 de metri. Nu a mai fost posibilă forarea, informează merkur.de.