Recifele artificiale amplasate în mare, în dreptul Cazinoului, au prins viaţă. Milioane de vietăţi marine limpezesc apa mării

Recifele artificiale amplasate în mare, în dreptul Cazinoului, au prins viaţă. Milioane de vietăţi marine limpezesc apa mării

Opt recife artificiale, amplasate în urmă cu o lună în Marea Neagră, la 500 metri în larg de Cazino, au devenit adăpost pentru vietăţile marine care, prin înmulţire, filtrează apa mării. Amplasarea recifelor artificiale face parte dintr-un proiect internaţional, finanţat de Uniunea Europeană.

Imaginile spectaculoase, surprinse de scafandrii, după o lună de la amplasarea recifelor artificiale, demonstrează că dispozitivele au fost acoperite de o varietate de organisme marine, cu ar fi midiile negre. Purtătorul de cuvând al organizaţiei Mare Nostrum, Cecilia Pătrăhău, spune că, “la maturitate, fiecare midie ajunge să filtreze până la 50 de litri de apă de mare, zilnic”. Cele opt recife artificiale, din polipropilenă, au fost construite de partenerul bulgar al proiectului european, pentru a funcţiona ca o barieră de corali.

Structurile cilindrice, cu o înălțime de 7 m şi  2,5 m diametru, au fost scufundate de scafandrii de la compania olandeză  Van Oord , la o distană de 500 metri în larg de Cazinoul din Constanţa, la o adâncime de 11 m şi ancorate, solid, cu greutăți de trei  tone, care asigură menținerea lor pe poziție. Recifele au fost amplasate la 25 m distanță unul față de altul și sunt semnalizate cu o baliză luminoasă, dotată cu un dispozitiv ușor detectabil pe radar.

Petko Tzvetkov, manager de proiect din partea Fundaţiei Bulgare pentru Biodiversitate, beneficiarul proiectului, i-a informat pe voluntarii de la Mare Nostrum că în decembrie, anul trecut, primele cinci recife artificiale au fost montate la Albena, în Bulgaria. El a mai spus că “după primele trei luni de la amplasarea acestor structuri pe fundul mării se pot observa foarte clar colonii întregi de midii negre și alge care încep deja să filtreze și să curețe apa mării, dar surpriza specialiștilor este că, la Constanța, ecosistemul Mării Negre se regenerează mult mai repede”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amplasarea recifelor artificiale se desfășoară în cadrul proiectului “Research and Restoration of the Essential Filter of the Sea – REEFS”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre 2007-2013 - proiect pilot internaţional axat pe cercetarea ştiinţifică a impactului recifelor artificiale asupra mediului marin din Marea Neagră. Bugetul total este de 627 650 euro, suma oferită de Uniunea Europeană fiind de 564 885 euro.