Recensământul din Republica Moldova a ajuns la 2.000.000 de persoane

Recensământul din Republica Moldova a ajuns la 2.000.000 de persoaneSursa foto:gov.md

Recensământul din Republica Moldova a ajuns la o bornă istorică: peste 2.000.000 de persoane recenzate.

Recensământul din Republica Moldova decurge normal

De asemenea, angajații care participă la proiect au recenzat circa 1,4 milioane de case, până pe 26 mai, potrivit unui anunț făcut de Biroul Național de Statistică (BNS) al Republicii Moldova.

„Ca parte a recensământului populației și locuințelor, au fost luate în considerare aproximativ 1,4 milioane de spații de locuit (ocupate, secundare și neocupate) și aproximativ 2 milioane de persoane (atât persoane cu reședință obișnuită, cât și persoane fără reședință obișnuită)” a anunțat BNS.

Datele sunt bune, având în vedere că propaganda putinistă a lansat tot felul de minciuni cu privire la referendumul din Republica Moldova, mai ales printre vorbitorii de rusă.

Recensământul a avansat rapid

Este o creștere remarcabilă a cifrelor de la recensământul populației și locuințelor, având în vedere că, până pe 16 mai, aproximativ un milion de locuințe și 1,4 milioane de persoane fuseseră recenzate.

Ceea ce înseamnă un avans de 400.000 de spații și 600.000 de persoane recenzate în doar zece zile, la recensământul care început pe 8 aprilie și care se va încheia pe 7 iulie.

Datele de referință cu care operează Biroul Național de Statistică sunt din ianuarie 2023: numărul total de locuințe potențiale (nu neapărat locuite) este de 1,6 milioane, iar populația cu reședința obișnuită este de 2,5 milioane persoane.

Recensământul populației și locuințelor

Sursa foto: BNS

Deocamdată nu s-au dat amenzi

Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova le-a mulțumit cetățenilor moldoveni care au participat deja la recensământul din acest an și le-a cerut celor care nu au participat încă să fie „receptivi și deschiși” față de angajații care fac recenzarea.

Reamintim că, deși sunt prevăzute sancțiuni de până la 2.500 de lei pentru refuzul de a participa la referendum sau pentru furnizarea de informații incomplete ori eronate, au existat sute de persoane au refuzat să participe, dar deocamdată nu au fost amendate de autorități.

Directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, a explicat că numărul refuzurilor este „foarte mic” comparativ cu numărul total al cetățenilor. „Dacă persoana a refuzat, noi nu abandonăm speranța. Dacă recenzorul nu a reușit să obțină răspuns, intervine supervizorul responsabil de recensământ pentru a convinge persoana să oferă această informație”, a declarat șeful BNS.