Recensământ 2022. Ce sunt obligați să facă românii plecați în străinătate. Amenzile sunt pe măsură

Recensământ 2022. Ce sunt obligați să facă românii plecați în străinătate. Amenzile sunt pe măsură recensamant / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Toți românii care locuiesc pe teritoriul țării, dar și cei care au plecat în străinătate în ultimul an calendarisc trebuie să completeze formularul de recensământ 2022. Autoritățile au explicat și cum se acordă ziua liberă.

Chiar dacă a început mai greu, operațiunea Recensământ 2022 pare să își fi reveni astăzi, 15 martie. Platforma de autorecenzare a funcționat bine și au fost deja completate 130.000 de chestionare, anunță reprezentanții Institutului Național de Statistică.

Recensământul 2022 va indica exact populația care trăiește efectiv în România și este foarte important ca datele să fie cât mai exacte. Pe baza lor se vor dezvolta în viitor politici publice pentru fiecare domeniu de activitate: de la crearea de noi locuri de muncă, până la alimentarea cu gaze și curent a unor comunități. Formularul de recensământ trebuie completat atât de cetățenii români, cât și de cei străini care locuiesc în România de mai bine de un an, scrie protv.ro.

Atenție la adresă și proprietăți

La recensământul 2022 trebuie să țineți cont de adresa de reședință și nu de cea din buletin, dacă cele două diferă. Mai exact, completați în formular adresa la care locuiți efectiv în acest moment. Aceasta trebuie completată și dacă sunteți proprietar și dacă sunteți chiriaș.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă aveți mai multe proprietăți, trebuie să le menționați pe toate în formularul de recenzare, chiar dacă nu sunt locuite. Dacă sunt ocupate, atunci vor completa formularul cei care locuiesc acolo, fie că sunt chiriași care plătesc, fie că sunt rude.

Reguli pentru cei din străinătate

Românii care locuiesc în străinătate trebuie să completeze formularul de recensământ 2022, doar dacă au părăsit țara în ultimul an calendaristic.

„Persoanele care locuiesc în străinătate trebuie să se autorecenzeze doar dacă au plecat din țară de mai puțin de 12 luni, dacă sunt absente pe o perioadă mai scurtă de 12 luni. Dacă sunt plecate din țară pe o perioadă mai lungă, nu trebuie să se autorecenzeze”, a declarat Bogdan Drăghia, purtător de cuvânt Recensământ 2022.

Cum se acordă ziua liberă

Persoanele care completează formularul vor primui o zi liberă plătită. Dovada care trebuie prezentată angajatorului se eliberează la minim o săptămână după completarea datelor.

„Dovada pentru acea zi liberă nu poate fi eliberată înainte de 7 zile de la completarea chestionarului pentru că sunt necesare câteva validări. După 7 zile, dovada nu vine pe email, dovada poate fi obținută prin aceesarea site-ului, într-o secţiune specială. Se introduce CNP-ul și primesc dovada“, a mai spus Bogdan Drăghia.

Românii trebuie să știe că prezența la recensământul 2022 este obligatorie. Cei care nu oferă datele riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.