Este obligatoriu de azi, 14 martie! Toţi românii sunt obligaţi să facă asta. Ce riscăm dacă refuzăm furnizarea datelor

Este obligatoriu de azi, 14 martie! Toţi românii sunt obligaţi să facă asta. Ce riscăm dacă refuzăm furnizarea datelorSursa foto: Arhiva EVZ

Luni, 14 martie 2022, începe recensământul populației și al locuințelor. Acesta a fost amânat cu un an din cauza pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2. Având în vedere restricțiile care au fost în vigoare până pe 9 martie, populația se poate auto-recenza, pentru a nu mai sta la rând la ghișee. Pentru cei care nu se pricep la calculatoare și nu pot completa formularul online, există centre de îndrumare, unde oameni instruiți vor acorda sprijinul necesar completării chestionarului.

Începând de luni, românii pot completa chestionarul disponibil online pentru recensământul caselor și al locuințelor. Angajații care vor completa chestionarul în format online vor putea beneficia de o zi liberă plătită, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.

Cei care doresc să se auto-recenzeze găsesc chestionarul pe recensământ.românia. Românii trebuie să ofere patru categorii de informații: informații privind capul gospodăriei sau persoana de referință, locul de reședință obișnuit, membrii gospodăriei și locuința secundară. După completarea tuturor secțiunilor și finalizarea chestionarului, respondentul va primi pe adresa de email un link de înregistrare a datelor.

Luni a început prima etapă a recensământului în ceea ce privește populația și locuințele din România. Aceasta se desfășoară până pe 15 mai și este dedicată celor care doresc să se auto-recenzeze. Cei care decid să completeze chestionarul online, vor primi o zi liberă, plătită, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau în cel privat.

Chestionarul disponibil pe recensământ.românia a fost elaborat în așa fel încât să poată fi completat cu ușurință de cetățeni în condițiile în care persoana care o face nu beneficiază de o instruire specială.

Recensământ 2022. Cei care refuză furnizarea datelor riscă amenzi

Pentru a putea face auto-recenzarea, cetățenii au nevoie de conexiune la internet și o adresă de email validă. Chestionarul este completat de un singur membru al familiei, care este înregistrat ca persoană de referință sau în calitate de cap al familiei (gospodăriei). El îi adaugă și pe ceilalți membri ai familiei, pentru care sistemul informatic generează câte un link cu chestionarul specific pentru fiecare membru al familiei care a fost înregistrat.

Vor fi două tipuri de chestionare: unul „lung”, pe care îl va primi capul familiei, care cuprinde informații despre locuință și condițiile de locuit (anul construcției, din ce materiale e construită etc) și altul „scurt”, pe care îl vor completa ceilalți membri ai familiei și care se referă doar la datele personale. La finalul completării cei care au completat vor fi înștiințați dacă au omis vreuna din întrebări sau dacă au dat răspunsuri eronate.

Cei care completează chestionarul online se oferă o zi liberă, indiferent că lucrează în sectorul public sau privat. În cazul celor care refuză să furnizeze informații sau oferă date eronate, vor putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 de lei la 3.000 de lei (art. 54 din OUG nr. 19/2020).

Oficialii INS spun că mizează ca auto-recenzarea să fie realizată de cel puțin o treime dintre români.