Anunţ de ultimă oră pentru milioane de români! Riscă amenzi între 1000 şi 3000 de lei. Ce sunt obligaţi să facă

Anunţ de ultimă oră pentru milioane de români! Riscă amenzi între 1000 şi 3000 de lei. Ce sunt obligaţi să facăSursa: Gerasimovvv | Dreamstime.com

Autoritățile române nu au organizat o campanie de comunicare specială pentru cetățenii aflați în afara granițelor țării cu privire la recensământul 2022, care a debutat pe data de 1 februarie. Într-un răspuns oferit jurnaliștilor români însă, Institutul Național de Statistică a transmis toate detaliile pe care trebuie să le cunoască persoanele care au rude sau membrii de familie plecați în străinătate astfel încât să nu riște sancțiuni cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Recensământ 2022. Prima etapă a recensământului, care constă în preluarea și colectarea datelor din surse administrative, metodă pe care se va pune mai mult accent decât în anii trecuți, e aproape de finalizare. Aceasta se va încheia în luna curentă, după ce informațiile vor fi colectate în format electronic, online, precum și offline (pe teren).

Recensământ 2022. Calendarul colectării datelor

În continuarea procedurilor recensământului 2022, potrivit calendarului acestuia, din data de 14 martie până pe 15 mai 2022 urmează autorecenzarea prin metoda CAWI, după care în perioada 16 mai - 17 iulie 2022 colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

Până în prezent, România nu a pus la dispoziția cetățenilor posibilitatea de auto-recenzare. Iată că, în anul 2022, fiecare cetățean se va putea auto-recenza prin intermediul unei aplicații web. Românii care nu vor dispune de posibilități în acest sens vor fi vizitați de un recenzor, care va prelua datele administrative cu ajutorul unei tablete, în cadrul unui scurt dialog.

Recensământ 2022. Ce trebuie să facă rudele românilor din diaspora

Despre respectarea procedurilor de către cetățenii români stabiliți în țară se cunosc multe informații, în presa scrisă, precum și în cea televizată fiind explicate pe înțelesul tuturor toate detaliile. Despre românii stabiliți în diaspora, însă, nu s-au difuzat foarte multe explicații.

În legătură cu aceștia, reprezentanții INS au transmis că ei nu vor trebui să completeze niciun chestionar special în cadrul recensământului 2022 întrucât autoritățile au pus la dispoziție un singur model de declarație, tradusă în limba engleză și în limbile minorităților.

Totodată, reprezentanții INS au transmis, pentru ȘtiriDiaspora, că „documentul de bază, completat de cetățenii rezidenți în țară, conține o întrebare legată de câți membrii ai familiei sunt plecați de mai mult de un an de zile în străinătate și unde, documentul urmând a fi completat de capul gospodăriei”.

Recensământ 2022. Amenzi usturătoare pentru cetățenii care oferă informații eronate

În ceea ce privește oferirea de informații eronate, care nu corespund cu realitatea, sau evitarea prezentării tuturor detaliilor necesare, trebuie precizat că persoanele care se află în astfel de situații riscă sancțiuni financiare.

„Întrebările cu specific naţional se referă la caracteristicile etno-culturale ale persoanelor (etnie, limbă maternă şi religie), precum şi o serie de întrebări despre dotarea locuinţelor cu diverse facilități care să descrie gradul de confort al acestora”, au mai explicat reprezentanții INS.

Persoanele care vor refuza să se auto-recenzeze nu vor fi amendate. În schimb, cele care vor refuza să furnizeze informații sau vor oferi date neadevărate ori incomplete recenzorului vor fi sancționate cu o sumă care variază între 1.000 și 3.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News