Recalcularea pensiilor în două etape. Experții semnalează riscuri pentru sistemul de pensii

Recalcularea pensiilor în două etape. Experții semnalează riscuri pentru sistemul de pensii Pensionar. Sursa foto: Steve Buissinne/ Pixabay

România. Experții avertizează că recalcularea pensiilor în două etape ar putea provoca dificultăți în sistemul de pensii.

Dorina Barcari, expertă în pensii și salarizare, afirmă că problema constă în faptul că cele două etape de calcul sunt diferite.

Prima etapă, mai simplă, implică luarea totalului punctelor realizate, la care se adaugă eventualele puncte suplimentare, și apoi aplicarea unui coeficient de 81 pentru obținerea valorii finale. Acest proces este relativ rapid.

Probleme potențiale în sistemul de pensii din cauza recalculării în două etape

Totuși, dificultățile apar din faptul că perioadele asimilate și suplimentare, incluse în stagiile menționate în decizie, nu ar trebui să facă parte din aceste calcule.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta va conduce la confuzii și erori semnificative, care ulterior vor fi corectate prin scăderea sumelor eronate din pensii.

„Deci aici vor fi niște încurcături cumplite cu aceste stagii disociate, care ba au fost băgate în calcule, ba se scot din calcule și asta creează zăpăceală”, a spus experta.

Aceasta menționează că a doua fază a calculelor de pensii, așa cum se pretinde, implică introducerea tuturor veniturilor contributive, unele fiind deja incluse în dosare și nevalorificate până acum, iar altele care nu sunt prezente în dosare, dar trebuie aduse din sursele disponibile.

Pensii

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Demonstrația că acești oameni nu stăpânesc aceste noțiuni este pentru că și în ziua de azi vorbesc de veniturile permanente și nepermanente despre care din 2011 nu mai trebuiau să vorbească”, a mai completat Dorina Barcari.

Clarificări asupra conceptelor de venituri permanente și nepermanente

Experta în salarizare și pensii subliniază că Înalta Curte de Casație și Justiție a emis Decizia 19, prin care s-a clarificat că noțiunile de venituri permanente și nepermanente, introduse în 2002 printr-o lege ordinară ce se suprapune unei legi organice, nu sunt corecte.

ÎCCJ

ÎCCJ. Sursa foto: EVZ

Cu toate acestea, aceste concepte sunt încă folosite în prezent.

Astfel, toate documentele din dosare care conțin venituri nepermanente trebuiau deja valorificate, potrivit Capital.

Revista presei