Rebelii Houthi au lovit o nouă navă. Comandamentul Central al SUA raportează daune

Rebelii Houthi au lovit o nouă navă. Comandamentul Central al SUA raportează daune Sursa foto: defenseromania.ro

Comandamentul Central al SUA a raportat că o rachetă balistică anti-navă, lansată de rebelii Houthi din Yemen, a lovit vasul container M/V MSC SKY II în Golful Aden, rezultând „daune”.

O a doua rachetă lansată de rebelii Houthi a ratat nava sub pavilion liberian, deținută de gigantul elvețian MSC, a declarat Centcom într-un comunicat.

O nouă navă a fost atacată de rebelii Houthi în Golful Aden

Containerul se deplasa din Singapore, conform datelor de urmărire maritimă, care arată ultima sa locație la aproximativ 120 de kilometri (80 de mile) de portul Aden din Yemen.

„Rapoartele inițiale indică că nu au fost răniți. Nava nu a cerut asistență și și-a continuat drumul”, adaugă Centcom într-un comunicat publicat marți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atacul a avut loc în jurul orei 4 dimineața, ora locală din Sanaa, și s-a produs aproximativ la două ore după ce o altă rachetă a fost lansată în sudul Mării Roșii, conform armatei.

Armata adaugă că Marina SUA a efectuat lovituri de autoapărare împotriva a două rachete de croazieră antinavă deținute de rebelii Houthi care reprezentau o amenințare iminentă pentru navele comerciale și navele marinei americane din regiune.

Rebelii Houthi

Sursa foto: Unsplash

Nu sunt primele nave care au fost atacate de rebeli

De asemenea, o navă sub pavilion grecesc, numită Sea Champion, a fost atacată în Marea Roșie într-un incident care pare să fi fost provocat de rebelii Houthi.

Sea Champion, care transporta cereale din Argentina către Aden - sediul guvernului recunoscut internațional al Yemenului - a fost atacată, fără să înregistreze victime în rândul echipajului, conform surselor din Ministerul grec al Transporturilor.

Totodată, nava britanică Rubymar, atacată în urmă cu o lună de militanții Houthi, s-a scufundat în Marea Roșie, conform declarației guvernului recunoscut la nivel internațional al Yemenului. Acesta a avertizat asupra unui potențial dezastru ecologic cauzat de încărcătura de îngrășăminte a navei.

Rebelii Houthi

Sursa foto: Arhiva EVZ

Atacuri ale SUA și Marea Britanie asupra lansatoarelor de rachete

Ca urmare, Statele Unite și Marea Britanie au executat mai multe atacuri împotriva lansatoarelor mobile de rachete de croazieră antinavă care erau pregătite să fie lansate către Marea Roșie de către rebelii Houthi.

S-au efectuat atacuri și împotriva siturilor de lansare din Yemen și a capitalei Sanaa, unde s-au auzit explozii puternice, conform declarației Centrului Central al SUA (CENTCOM).