SUA își repară greșeala: Rebelii Houthi, organizație teroristă. Puși de Trump, scoși de Biden, acum revin pe listă

SUA își repară greșeala: Rebelii Houthi, organizație teroristă. Puși de Trump, scoși de Biden, acum revin pe listăRebelii Houthi. Sursa foto: defenseromania.ro

După ce au terorizat mai bine de trei luni trasnportul naval pe Marea Roșie, Marea Arabiei și Strâmtoarea Bab al-Mandab, rebelii Houthi din Yemen au fost readuşi de Statele Unite în lista teroriştilor.

Rebelii Houthi au fost repuşi de SUA pe lista celor mai periculoase organizaţii teroriste din lume.

Houthi au fost plasați anterior pe lista organizaţiilor teroriste de admnistraţia Trump, dar administrația Biden i-a eliminat. Acum, mișcarea a fost re-listată ca organizație teroristă.

Anterior, Pentagonul a susținut că Houthi au pregătit planuri de a ataca bazele militare americane din regiunea arabă.

Rebelii Houthi, în lista celor mai periculoase organizaţii teroriste din lume

Administrația Biden a repus, miercuri, miliția Houthi, aliniată Iranului, pe o listă a grupărilor teroriste, au declarat oficialii americani.

Aceasta reprezintă o încercare a Washingtonului de a opri atacurile luptătorilor Houthi asupra transporturilor internaționale. Luptătorii Houthi spun că atacurile asupra navelor sunt în semn de protest față de bombardarea Fâșiei Gaza de către Israel.

Rebelii Houthi susţin includerea lor în lista organizaţiilor teroriste nu le va afecta operațiunile de a împiedica navele israeliene sau navele care se îndreaptă spre Israel să traverseze Marea Roșie, Marea Arabiei și Strâmtoarea Bab al-Mandab, a declarat miercuri pentru Reuters purtătorul de cuvânt al grupării , Mohammed Abdulsalam.

Rebeli Houthi

Sursa Foto: Dreamstime

Rebelii din Yemen, atac după atac

Rebelii Houthi, sprijiniți de Iran, au emis o amenințare că vor lărgi gama de ținte în Marea Roșie, inclusiv navele americane.

Aceasta reprezintă un protest împotriva atacurilor Israelului în Gaza și este un răspuns la acțiunile militare ale Statelor Unite și Marii Britanii îndreptate împotriva unor obiective ale grupării în Yemen.

Din luna noiembrie, atacurile Houthi asupra navelor din regiune au afectat companiile și au generat îngrijorare în rândul marilor puteri.

Aceasta reprezintă o intensificare a conflictului care persistă de peste trei luni între Israel și militanții Hamas din Gaza, potrivit News.ro.

Acest lucru ar putea influența prețurile la energie și inflația în săptămânile viitoare, a avertizat luni comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.

„Știm că începem anul cu o creştere moderată, unele veşti bune de pe piaţa muncii dar cu preocupări crescute cu privire la riscurile care au legătură cu tensiunile geopolitice, în special cu ce se întâmplă în Marea Roşie.

Pentru moment, ce se întâmplă în Marea Roşie nu pare să aibă consecinţe asupra preţurilor la energie şi a inflaţiei, dar cred că trebuie să monitorizăm îndeaproape situaţia pentru că aceste consecinţe ar putea să se materializeze în săptămânile următoare”, a declarat Paolo Gentiloni înaintea unei reuniuni a Eurogrupului.

Ce reprezintă rebelii Houthi

La sfârșitul anilor 1990 familia Houthi din nordul Yemenului a înființat o mișcare de „reviriment” religios pentru secta șiită „Zaydi”.

Adepții acestuia, numiți zaydiți, trăiesc cu precădere în Yemen. Acolo formează aproximativ 45% din totalul populației.

Zaydiții nu recunosc decât primii cinci imami. Până la imamul Zayd ibn Ali, care a murit în 740 e.n. în centrul Irakului.

Rebelii Houthi

Sursa foto: arhiva EvZ

Zaydiți au condus în trecut Yemenul, însă de-a lungul anilor centrul lor de putere din nordul țării a devenit marginalizat, confruntându-se cu mari probleme economice.

Pe măsură ce fricțiunile dintre noua mișcare Houthi și guvernul de la Sana’a, capitala Yemenului, au crescut, cele două părți au ajuns să poarte o serie de războaie de gherilă .

Tensiunile au izbucnit într-un război civil în 2014. Capitala Sana’a a fost capturată de rebelii houthi.

Îngrijorată de influența tot mai mare a șiiților la granița sa, Arabia Saudită a intervenit în martie 2015 în fruntea unei coaliții sprijinite de Occident. Pentru a susține guvernul yemenit favorabil Riadului.

Cu toate acestea, rebelii Houthi au reușit să preia controlul asupra majorității nordului Yemenului. Precum și a unor orașe importante, în timp ce guvernul sprijinit de coaliția internațională și-a stabilit sediul la Aden.

ONU estima în noiembrie 2021 că peste 377.000 de civili au fost uciși în timpul războiului civil. În condițiile în care acesta a provocat mai multe episoade de foamete în Yemen.

Ne puteți urmări și pe Google News