Armata SUA, intervenție în Marea Roșie. A doborât drone şi rachete lansate de rebelii Houthi

Armata SUA, intervenție în Marea Roșie. A doborât drone şi rachete lansate de rebelii Houthi Sursa foto: defenseromania.ro

Un val drone şi rachete de atac au fost lansate de rebelii houthi. Toate u fost doborâte de armata americană.

Rebelii houthi atacă. Armata americană a doborât în Marea Roşie mai multe drone şi rachete de atac lansate de houthi, un grup rebel yemenit susţinut de Iran. Rebelii spun că a fost vizat un vas, precum şi Israelul, notează AFP.

Armata americană a contracarat atacul lansat de rebelii din Yemen

Marţi, forţele armate americane desfăşurate în regiune au doborât 12 drone de atac, trei rachete balistice antinavă şi două rachete de croazieră în sudul Mării Roşii. Acestea au fost trase de houthi, într-un interval de zece ore, a declarat CENTCOM pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Nu au fost înregistrate victime sau pagube.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite patrulează această regiune strategică a globului alături de o coaliţie internaţională pentru a proteja traficul maritim de atacurile houthiilor.

Rebelii din Yemen

Sursa foto: Getty Images/ Mohammed Hamoud

Ce reprezintă houthi

La sfârșitul anilor 1990 familia Houthi din nordul Yemenului a înființat o mișcare de „reviriment” religios pentru secta șiită „Zaydi”.

Adepții acestuia, numiți zaydiți, trăiesc cu precădere în Yemen. Acolo formează aproximativ 45% din totalul populației.

Zaydiții nu recunosc decât primii cinci imami. Pnă la imamul Zayd ibn Ali, care a murit în 740 e.n. în centrul Irakului.

Zaydiți au condus în trecut Yemenul, însă de-a lungul anilor centrul lor de putere din nordul țării a devenit marginalizat, confruntându-se cu mari probleme economice.

Pe măsură ce fricțiunile dintre noua mișcare Houthi și guvernul de la Sana'a, capitala Yemenului, au crescut, cele două părți au ajuns să poarte o serie de războaie de gherilă .

Tensiunile au izbucnit într-un război civil în 2014. Capitala Sana'a a fost capturată de rebelii houthi.

Îngrijorată de influența tot mai mare a șiiților la granița sa, Arabia Saudită a intervenit în martie 2015 în fruntea unei coaliții sprijinite de Occident. Pentru a susține guvernul yemenit favorabil Riadului.

Cu toate acestea, rebelii houthi au reușit să preia controlul asupra majorității nordului Yemenului. Precum și a unor orașe importante, în timp ce guvernul sprijinit de coaliția internațională și-a stabilit sediul la Aden.

ONU estima în noiembrie 2021 că peste 377.000 de civili au fost uciși în timpul războiului civil. În condițiile în care acesta a provocat mai multe episoade de foamete în Yemen.

Rebelii houthi şi-au intensificat atacurile

Rebelii, care se declară solidari cu Hamas în războiul mişcării palestiniene împotriva Israelului în Fâşia Gaza, au indicat într-un comunicat că „au lansat o operaţiune ţintită împotriva unei nave comerciale",. Identificată MSC UNITED, şi „drone împotriva unor ţinte militare" în sudul Israelului,

Armata israeliană a indicat că a interceptat "” ţintă aeriană ostilă" care se îndrepta către teritoriul său.

De la începutul războiului, la 7 octombrie, între Hamas şi Israel în Gaza, rebelii houthi au intensificat atacurile în Marea Roşie împotriva unor nave care navighează în largul coastelor Yemenului şi care ar avea legături cu Israelul.

În ultimele săptămâni, mai multe rachete şi drone au fost doborâte de nave de război americane, franceze şi britanice care patrulau în zonă.