Reacția Uber la acuzațiile de distrugere de documente sensibile: „Nu am invocat şi nu vom invoca scuze pentru comportamentul din trecut”
- Simona Suciu
- 11 iulie 2022, 18:35
După ce o investigație jurnalistică a scos la iveală că Uber a distrus documentele considerate sensibile, compania spune că toate aceste acțiuni au avut loc în timpul vechii conduceri și că în ultimii cinci ani a suferit o schimbare totală.
Uber Techologies anunţă că deşi comportamentul din trecut "nu era conform cu actualele valori", acum compania este "diferită". „Nu există o lipsă de relatări despre greşelile Uber înainte de 2017. Au fost publicate mii de articole, au fost scrise multe cărţi, a existat chiar şi un serial televizat. În urmă cu cinci ani, acele greşeli au culminat într-una dintre cele mai infame admiteri din istoria Americii corporative. Acea admitere a condus la activităţi enorme de monitorizare publică, la un număr de procese de profil înalt, la numeroase investigaţii ale agenţiilor guvernamentale şi la încheierea colaborării cu mulţi membri ai conducerii“, anunță compania Uber Technologies într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
Schimbări majore
Uber a angajat un nou director și a schimbat mare parte din personal. „Tocmai de aceea, Uber a angajat un nou director general, Dara Khosrowshahi, care a primit sarcina de a transforma fiecare aspect al modului în care Uber îşi desfăşoară activitatea. El s-a ghidat încă de la început pe recomandările formulate de Eric Holder, fost procuror general al SUA angajat de companie să investigheze şi să reformeze practicile noastre de afaceri.
Dara a rescris valorile companiei, a remaniat echipa de conducere, a fixat ca principală prioritate siguranţa, a implementat o guvernare corporativă de primă clasă, a angajat membri independenţi în Consiliul de administraţie şi a instalat un sistem viguros de controale şi conformare necesar pentru funcţionarea unei companii publice. Când spunem că Uber este în prezent o companie diferită, ne referim la modul concret: 90% dintre actualii angajaţi ai Uber s-au alăturat după ce Dara a devenit director general", se mai arată în comunicatul Uber.
Nu se caută scuze
Compania mai menționează că nu caută scuze pentru comportamentul din trecut, dar cere să fie judecată după cel din prezent. „Uber este acum cea mai mare platformă de lucru din lume şi o parte integrantă a vieţii de zi cu zi pentru peste 100 de milioane de oameni. Acum avem statut reglementat în mai mult de 10.000 de oraşe din lume. Printre alte lucruri, am investit masiv în siguranţă, dezvoltând multe dintre tehnologiile care acum sunt standard în industrie şi publicând un raport complet despre cele mai grave incidente de siguranţă.
Nu am invocat şi nu vom invoca scuze pentru comportamentul din trecut, care în mod clar nu a fost în conformitate cu actualele noastre valori. În schimb, cerem publicului să ne judece prin prisma a ceea ce am făcut în ultimii cinci ani şi prin prisma a ceea ce vom face în anii următori", se mai arată în comunicatul citat de Mediafax.
Potrivit unei anchete a jurnaliștilor britanici, compania americană Uber a utilizat în câteva ţări, inclusiv în România, un sistem de distrugere a datelor, care ar fi putut fi analizate în cazul unor investigații ale autorităţilor de reglementare. Mai mult, Uber ar fi cheltuit 90 de milioane de dolari anual pentru activități de lobby menite să îi atragă sprijinul mai multor lideri europeni. Totul cu scopul de a prelua monopolul activităților de taxi din mai multe țări.