Rusia a denunțat joi, 15 septembrie, atitudinea „blasfematoare” şi „imorală” a Regatului Unit la adresa. Declarația Moscovei a venit după ce Londra a decis să nu invite niciun reprezentant rus la funeraliile de luni ale reginei Elisabeta a II-a, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre cele două ţări.
„Considerăm profund imorală această încercare britanică de a folosi tragedia națională care a atins inimile a milioane de persoane în lume în scopuri geopolitice pentru o reglare de conturi cu țara noastră”, și-a exprimat regretul, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova. Mai mult decât atât, Zaharova a mai adăugat că „Este o blasfemie faţă de memoria Elisabetei a II-a”.
Purtătoare de cuvânt a diplomației ruse a deplâns faptul că Regatul Unit folosește, în opinia sa, ofensivă rusă din Ucraina ca motiv pentru a nu invita niciun lider rus la funeraliile Elisabetei II-a. Înmormântarea va avea loc luni, 19 septembrie, la Londra.
Ce țări nu au mai fost invitate la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a
Rusia, alături de aliatul său Belarus, precum şi de Myanmar şi Coreea de Nord, nu au fost invitate la funeraliile reginei. „De acum, elitele britanice sunt alături de nazişti”, a spus Zaharova. Ea a făcut referire la importantul sprijin militar și financiar oferit Kievului de Londra împotriva intervenției militare ruse.
Regina Elisabeta a II-a a murit pe opt septembrie la vârsta de 96 de ani, la Balmoral. Funeraliile fostului monarh de la Abaţia Westminster de săptămâna viitoare constituie un eveniment diplomatic de anvergură. Așadar, sunt așteptate peste 100 de capete încoronate, șefi de stat și alte personalități. Absența Rusiei este o dovadă a relațiilor diplomatice extrem de tensionate între Moscova și Londra de mai mulți ani, de la cazul Skripal în 2018 până la conflictul din Ucraina, informează Agerpres.
Cazul Skripal
Este vorba despre Serghei Skripal și fiica sa Iulia care au fost otrăviți la data de patru martie 2018, în Salisbury, Anglia. Bărbatul este un fost colonel din Direcția Principală de Informații a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Agentul toxic utilizat a fost identificat atât de surse oficiale britanice cât și de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice drept o neurotoxină din familia noviciok.