Reacția președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. „Am un gust amar”

Reacția președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. „Am un gust amar”

Miercuri, toate formațiunile politice cu reprezentare parlamentară au fost invitate de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, pentru consultări pe tema legislației în domeniul Justiției. După întâlnire, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este utilă o astfel de consultare cu partidele politice pentru a găsi o rezolvare pentru problemele justiției.

”Cred că deja cunoașteți intenția de la discuțiile cu delegația PSD.

Președintele a afirmat că încearcă, prin rolul constituțional pe care-l are, să încerce o mediere între partidele politice, pentru ca problemele legate de legile justiției să-și găsească o rezolvare.

Pot să vă spun că eu cred că e util ca între partidele parlamentare să aibă loc o discuție și să încercăm să cădem de acord pe legile justiției, să realizăm un consens, având în vedere recomandările Comisiei de la Veneția (...)  

Ne puteți urmări și pe Google News

Trebuie să cădem de acord asupra unei definiții asupra a ceea ce înseamnă statul de drept. Nu putem să avem aprecieri diferite asupra statului de drept. Dacă sunt diferite, discuția nu va putea să ducă la niciun rezultat. Statul de drept se bazează pe norme legi și instituții care asigură apărarea drepturilor și libertăților individuale. Nu funcția represivă a statului trebuie să domine discuțiile noastre, ci modul în care apărăm cetățenii de abuzurile instituțiilor. Am un gust amar și-n privința raportului Comisiei de la Veneția, care văd că nu scoate un cuvânt despre impactul modificării legilor justiției pentru garantarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

Dacă definiția comună e acceptată de partidele politice, putem porni cu dreptul și să începem cu considerarea necesității scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete, abrogarea lor.

Persoanele care au semnat protocoalele nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcții de conducere în justiție.

Atâta vreme cât justiția nu revine la normalitate, va trebui să acceptăm ideea unui ministru independent politic, a unui tehnocrat de prestigiu care să asigure conducerea Ministerului Justiției.” a spus Călin Popescu Tăriceanu.