Reacția cancelarului austriac după boicotul anunțat de români. „Ar dăuna tot României, companiile ar muta locurile de muncă înapoi în țara noastră”
- Iulia Moraru
- 12 decembrie 2022, 17:54
Cancelarul austriac Karl Nehammer a venit cu prima reacție după ce mai mulți români au anunțat boicotarea firmelor austriece din țara noastră, amenințând că protestele ar dăuna mai mult României decât Austriei.
Karl Nehammer a spus că subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen va fi abordat doar atunci când va fi îmbunătățită protecția frontierelor din cele două țări și după ce se va îmbunătăți și situația din Austria. El a declarat în interviul pentru postul de televiziune OFR 2 că dacă se vrea un spațiul Schengen, e nevoie ca frontierele externe să fie puternice, pentru ca cele interne să poate fi desființate.
Karl Nehammer spune că boicotarea firmelor austriece nu are sens
Însă acest lucru nu a mai funcționat de multă vreme, a mai precizat el. „Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000?”, a spus cancelarul.
El a făcut trimitere la numeroasele controale interne ale UE care au arătat că Schengen nu a funcționat și că nu se putea pur și simplu să se ia act de acest lucru și să se planifice următoarea extindere.
În continuare, el a declarat că e inadmisibil să se amestece problemele de securitate cu problemele economice și că nu a putut să înțeleagă amenințările de boicotare a companiilor austriece din România și Bulgaria. Înainte de toate, UE este o unitate economică, a subliniat cancelarul austriac.
Germania a blocat aderarea Austeiei la Schengen timp de doi ani și jumătate, a mai spus el. „Amestecarea problemelor de securitate cu cele economice nu este oportună. Austria s-a oferit întotdeauna să ajute autoritățile române și bulgare”.
Companiile austriece s-ar putea muta înapoi în țara lor
Cancelarul a mai adăugat că veto-ul nu va avea efecte negative pentru companiile naționale care operează în cele două țări, iar boicotul asupra firmelor de origine austriacă din România și Bulgaria s-ar putea să nu aibă efectele scontate. „Ar dăuna tot României, companiile ar muta locurile de muncă înapoi în țara noastră”, a spus Karl Nehammer, potrivit româniatv.net.