Reabilitarea Cazinoului. Cum lucrau muncitorii, în urmă cu 110 de ani, deasupra mării

Reabilitarea Cazinoului. Cum lucrau muncitorii, în urmă cu 110 de ani, deasupra mării

Echipele de experți, restauratori și muncitori, care lucrează aproape non stop la reabilitarea Cazinoului, din Constanța, iși concentrează, mai nou, atenția asupra acoperișului imobilului, cele patru laturi ale monumentului istoric fiind ornate cu elemente decorative cu simboluri marine, care urmează să fie refăcute.

Cazinoul, construit fără schele și mijloace de siguranță  

Acum, toate aceste elemente decorative de pe Cazino au fost studiate de experți. Unele sunt doar crăpate și vor fi injectate cu substanțe speciale care vor consolida butaforiile si vor stopa corodarea. Cele foarte degradate vor fi refăcute în totalitate cu ajutorul unor mulaje luate de pe celelalte elemente identice, dar sănătoase.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe latura de nord a Cazinoului se văd toate curburile acoperișului gândite de Renard, înconjurate de atice cu elemente Art Nouveau, cu scoici, cu prore de nave, alge marine, totul este îmbinat în așa fel încât să existe o unitate a fațadelor. Gândiți-vă că pe vremea aceea nu aveau schele performante și mijloacele de siguranță pe care le avem astăzi și totuși au reușit să construiască până la această înălțime impresionanta această perlă”.

“Toată structura din podul Cazinoului este astăzi consolidata iar elementele metalice care au fost corodate sunt înlocuite cu grinzi noi. Tot ce era din lemn este dat jos și înlocuit: căpriori, popi, cleștii și astereala. Învelitoarea din tablă va fi înlocuită total”, a mai declarat arhitectul Radu Cornescu. Cazinoul din Constanța va fi restaurat după proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910.

Pe lângă restauratori și experți în monumente istorice, peste 150 de muncitori vor lucra timp de doi ani și jumătate pentru restaurarea Cazinoului. Lucrările au început la 15 ianuarie, în urma a patru licitații și după desemnarea de către Compania Națională de Investiții a câștigătorului, Aedificia Carpaţi SA (lider de asociere).

Valoarea cu TVA a contractului este de aproape 12 milioane de euro iar, conform proiectului semnat, durata de execuţie a contractului este de 30 de luni, dintre care trei luni au fost rezervate proiectării. După finalizarea lucrărilor, Cazinoul va fi redat circuitului public. Va deveni un centru cultural şi de divertisment care va găzdui evenimente cultural- artistice.