RCS&RDS, investigată de Consiliul Concurenței. Acuzații de abuz de poziție dominantă pe piața TV

RCS&RDS, investigată de Consiliul Concurenței. Acuzații de abuz de poziție dominantă pe piața TV Digi. Sursa: foto: Dreamstime.com

RCS&RDS a pregătit o serie de promisiuni către Consiliul Concurenței, pentru a închide o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața TV.

Consiliul Concurenței a pus în discuție miercuri propunerile de angajamente făcute de RCS&RDS pentru a remedia preocupările legate de concurență identificate în timpul investigației privind un presupus abuz de poziție dominantă pe piața TV.

Conform informațiilor obținute de HotNews.ro, această investigație a fost demarată în 2022 după o plângere depusă de televiziunea Aleph News, deținută de Adrian Sîrbu, împotriva RCS&RDS.

Ce investighează Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței investighează posibila utilizare abuzivă a poziției dominante de către RCS&RDS prin modul în care își structurează grila de programe, ceea ce ar afecta companiile concurente din piața serviciilor de programe de televiziune.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • „Astfel, RCS&RDS se angajează să mențină stabilitatea grilei de programe, operarea transparentă a modificărilor acesteia, conform normativelor și criteriilor de ordonare stabilite, precum și comunicarea schimbărilor către radiodifuzori și abonați.
  • Prin intermediul acestor angajamente, RCS&RDS se angajează să păstreze predictibilitatea și obiectivitatea în gestionarea grilei de programe, inclusiv prin includerea și excluderea programelor conform criteriilor stabilite, asigurând transparența și informarea corespunzătoare a abonaților și radiodifuzorilor în timp util", spune autoritatea.
Bogdan Chiritoiu

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurentei. Sursă foto: Dreamstime

Ce poate solicita Consiliul Concurenței celor de la RCS&RDS

După analizarea observațiilor primite, Consiliul Concurenței poate cere modificarea propunerii de angajamente și/sau poate decide acceptarea sau respingerea acestora.

Dacă angajamentele sunt acceptate, acestea vor fi supravegheate de un agent desemnat de Consiliul Concurenței, în conformitate cu propunerile furnizate de RCS&RDS.

În cazul în care angajamentele nu sunt respectate sau sunt îndeplinite defectuos, compania poate fi amendată cu până la 10% din cifra sa de afaceri.

Cum a pornit investigația împotriva RCS&RDS

În primăvara anului 2022, Consiliul Concurenței a intervenit în urma plângerii televiziunii Aleph News împotriva RCS&RDS, inițiind o investigație pentru posibil abuz de poziție dominantă. Aceste informații au fost confirmate de Bogdan Chirițoiu, președintele instituției, într-un interviu acordat exclusiv pentru Paginademedia.ro la data de 1 iunie 2022.

Aleph News a făcut o plângere la Consiliul Concurenței, afirmând că a fost discriminată de RCS, care a plasat televiziunea într-o poziție dezavantajoasă în grila sa de programe. Mai exact, au reclamat că RCS ar fi implicat într-un abuz de poziție dominantă.

„Din analizele noastre anterioare, noi considerăm că RCS are o poziţie dominantă. Are o cotă de piaţă pe toate tipurile de retransmisie, şi cablu şi satelit, depăşeşte 50%, ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o poziţie dominantă. Acum trebuie să analizăm dacă într-adevăr reprezintă un abuz ceea ce face RCS”, a precizat atunci Bogdan Chiriţoiu pentru Paginademedia.ro.

Șeful Consiliului Concurenței a subliniat că deținerea unei poziții dominante în sine nu este ilegală. „Problema este că dacă ai o poziţie dominantă trebuie să fii mai grijuliu când îi tratezi partenerii comerciali. Să fii atent să nu discriminezi. Legea incriminează abuzul de poziţie dominantă şi nu existenţa poziţiei dominante”, a mai spus atunci Chirițoiu.

RCS&RDS a fost sancționată de mai multe ori pentru refuzul de a include Aleph News în pachetul său de televiziuni de știri, în conformitate cu legislația audiovizuală.