Realitatea Plus, sancționată de CNA pentru criticile despre acționarii Clever Media. Milionarul Tomșa, vizat

Realitatea Plus, sancționată de CNA pentru criticile despre acționarii Clever Media. Milionarul Tomșa, vizat Realitatea Plus, amendată, din nou, de CNA. Ce nereguli au fost găsite. Sursa foto: Arhiva EVZ

Realitatea Plus a fost amendată la început de an de CNA pentru mai multe ediţii ale emisiunii Culisele Statului Paralel. Televiziunea ar fi încălcat regulile privind informarea corectă.

Realitatea Plus ar fi lansat acuzații neîntemeiate împotriva lui Adrian Tomşa, proprietarul Clever Media, precum și împotriva oamenilor de afaceri Zoltan Teszari și Orlando Nicoară, acesta din urmă fiind acționar la televiziunile deținute de Clever Media și în cadrul companiei EAD Interactive, care deține drepturile de difuzare ale meciurilor din Liga I.

Realitatea Plus, amendată cu 20.000 de lei

CNA a aprobat aplicarea unei amenzi în valoare de 20.000 de lei asupra postului Realitatea Plus, ca urmare a încălcării legislației privind informarea corectă.

De asemenea, sancțiunea a fost impusă și pentru faptul că în prima ediție în care s-a discutat despre persoanele din conducerea Clever, RCS și EAD, postul nu i-a contactat pe cei vizați de acuzații, pentru a le oferi oportunitatea de a-și exprima punctele de vedere.

Ne puteți urmări și pe Google News

În emisiunile respective, transmise în zilele de 22, 23, 27 și 28 noiembrie, subiectul de discuție a fost anunțul privind preluarea companiei Telekom.

Postul de televiziune a transmis afirmații cu privire la presupusele legături dintre Adrian Tomşa și Zoltan Teszari, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, și Vladimir Putin.

Centrul Național Anticorupție

Realitatea Plus, luată în vizor de CNA. Sursa foto: Facebook

Inițial, Clever Media a cerut retragerea licenței postului de televiziune

După prima emisiune, cea din 22 noiembrie, Clever Media a dat un comunicat de presă în care cerea CNA să retragă licenţa postului Realitatea.

„Ținând cont de repetatele abateri de la deontologia profesională şi de la regulile pe care trebuie să le respecte un post de ştiri, reguli cu care au fost de acord atunci când au primit licenţa audiovizuală, firma CMN cere în mod public public CNA să-şi exercite atribuţiile de garant al interesului public şi unică autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale si să retragă licenţa audiovizuală/să suspende emisia postului Realitatea Plus”, se arată în comunicatul transmis.

La debutul respectivei emisiuni, Anca Alexandrescu a declarat că va prelua o anchetă realizată de jurnalistul Liviu Alexa.

anca-alexandrescu.v1

Anca Alexandrescu, Realitatea Plus. Sursa foto: Facebook

Înainte de a difuza conținutul preluat, prezentatoarea TV a discutat despre „nişte băieţi deştepţi, care în ultimii ani au dezvoltat ei aşa o reţea de cablu, întâi, după aia au cumpărat televiziune după televiziune”.

Clever Media acuză Realitatea Plus de lipsă de probe

În cel mai recent comunicat transmis de Clever Media se subliniază că postul de televiziune a dat publicului foarte multe povești, bazate pe ipoteze, însă ceea ce lipsește sunt probele.

Potrivit comunicatului, nu se cere retragerea licenței Realitatea Plus, ci o amendă consistentă.

„Din punctul meu de vedere acesta este păcatul principal. Unul care este cronic la emisiunea Culisele Statului Paralel: din când în când doamna Anca Alexandrescu îşi aminteşte să e nevoie să ceară un punct d ecedere d ela nişte persoane şi atunci când în mod miraculos îl şi primeşte îl interpretează pe post întrerupând lectura punctului de vedere al părţii adverse şi spune: ha, ha! E o formă de abandon a profesionalismului rudimentară.

Nu voi propune retragerea licenţei cum am impresia că una dintre vocile deranjate de emisiuni a solcicitat. E o aberaţie. Dar propun o sancţiune sub forma unei amenzi de 20.000 de lei pentru „Culisele Statului Paralel” din 22, 23, 27 şi 28 noiembrie”, potrivit paginademedia.ro.