Evenimentul Zilei > Actualitate > INTERVIUL ZILEI. Răzvan Murgeanu: „Elena Udrea îşi merită laudele”
INTERVIUL ZILEI. Răzvan Murgeanu: „Elena Udrea îşi merită laudele”

INTERVIUL ZILEI. Răzvan Murgeanu: „Elena Udrea îşi merită laudele”

Secretarul de stat explică de ce Ministerul Dezvoltării şi Turismului a fost campion la absorbţia de fonduri şi unde vor merge în continuare banii europeni.

Preşedintele Traian Băsescu declara, zilele trecute, că fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a ştiut cel mai bine să atragă fonduri europene. Secretarul de stat în MDRT, Răzvan Murgeanu, explică, într-un interviu pentru EVZ, reţeta succesului.
Evenimentul zilei: Noul cabinet a stabilit ca prioritate zero creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a fost oferit ca exemplu în ceea ce priveşte gestionarea finanţărilor de la Uniunea Europeană.
Răzvan Murgeanu:
Într-adevăr, şi spun că, pe bună dreptate, am fost oferiţi ca exemplu. MDRT, în special, în calitatea sa de Autoritate de Management a Programului Operaţional Regional, este campion la absorbţia şi contractarea fondurilor europene.
Este o realitate susţinută de cifre. Am contractat toţi banii disponibili şi chiar în plus. Avem alocate, pentru perioada 2007 – 2013, prin Programul Operaţional Regional, aproximativ 4,3 miliarde de euro, iar, în prezent, am contractat peste 5 miliarde de euro.
E mult, e puţin?
Este o practică obişnuită în toate statele europene să se contracteze fonduri peste limita stabilită deoarece, în urma licitaţiilor, valoarea contractelor este, în mod firesc, mai mică decât cea alocată iniţial.
Astăzi, avem aproape 2.680 de proiecte semnate, iar ritmul în care se lucrează în ministerul nostru este unul foarte alert, numai în această săptămână mai sunt pregătite pentru a fi semnate alte 40 de contracte, în valoare de aproape 95 de milioane de euro.
Bun, dar gradul de absorbţie efectiv al Programului Operaţional Regional rămâne unul scăzut…
Nici vorbă. Gradul de absorbţie efectivă, adică sumele rambursate de Comisia Europeană, este de 12%. Este, în mod cert, mai mare de două, trei ori decât al altor ministere şi de patru ori mai mare decât gradul de absorbţie la nivel naţional. Asta ca să vorbim în termeni comparativi.

Cel mai important, însă, este că fondurile europene disponibile în prezent se pot cheltui efectiv până în anul 2015 şi, de aceea, spun că, acum, prioritatea noastră numărul unu este contractarea şi demararea de proiecte pentru ca, după epuizarea tuturor banilor pe care Uniunea ni-i pune la dispoziţie, să ne concentrăm pe derularea investiţiilor şi, astfel, pe absorbţia propriu-zisă.
Ce mai urmează?
Zilele acestea, Comisia Europeană urmează să ramburseze României, deci la nivelul tuturor programelor de finanţare, în jur de 206 milioane de euro, dintre care 122 de milioane de euro, adică 60%, sunt rambursări numai pe POR, deci numai către ministerul nostru. Asta înseamna performanţa echipei care gestionează fondurile europene.
PROIECTE ÎN DERULARE
Fonduri pentru reabilitarea locuinţelor

Poate cele mai vizibile investiţii din fonduri europene derulate de MDRT sunt cele din turism. S-au contractat şi aici toate fondurile disponibile, mai sunt bani pentru alte proiecte?
S-a supracontractat, bine înţeles, şi pe Axa Prioritară 5 a Programului Operaţional Regional, cea referitore la turism. În total sunt disponibile pe această axă în jur de 719 milioane de euro şi avem o contractare deja de 896 de milioane de euro.
Dar nu vă faceţi griji, aşa cum o dovedeşte experienţa tuturor statelor europene, rămân bani în urma licitaţilor, deci este loc şi de alte proiecte importante. Dacă dorim să nu pierdem aceşti bani, trebuie să fim prevăzători şi să avem proiecte semnate până în anul 2013 pentru ca, apoi, să-i putem cheltui pe toţi până în 2015. Pe asta ne concentrăm în prezent.
MDRT a cerut fonduri suplimentare pentru Programul Operaţional Regional. Care este stadiul negocierilor cu Comisia Europeană?
Este vorba despre 370 de milioane de euro, bani pe care dorim să-i investim în proiecte de reabilitare termică a locuinţelor la nivelul întregii ţări. Este păcat să nu folosim fonduri europene pentru a ajuta oamenii. De aceea am cerut această relocare de la alte programe europene pentru POR, pe Axa Prioritară 1. Comisia Europeană şi-a dat acordul de principiu, iar acum se discută ultimele detalii.
OPTIMIST
"Important e ca toţi aceşti bani să ajungă în România"
Pe ce strategii mergeţi?
Mergem în etape, aşa cum este şi firesc. Important este ca toţi aceşti bani europeni să ajungă în România, în investiţiile de care avem atât de mare nevoie. Şi, pentru că vorbim despre investiţii, gradul de absorbţie din teren, care include plăţile efectuate de MDRT către beneficiarii de proiecte este mult mai mare, de 27% din totalul fondurilor disponibile.
Aceşti bani sunt cei pe care beneficiarii i-au primit efectiv şi pe care i-au investit deja în proiecte sau îi investesc în prezent. Sunt optimist că vom primi şi fondurile suplimentare şi că se vor putea face lucrări de reabilitare termică. Noi, echipa MDRT, suntem oricând pregătiţi din punct de vedere tehnic să administrăm şi aceste fonduri suplimentare.
370 de milioane de euro
vor fi investiţi în proiecte de reabilitare termică a locuinţelor

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News