Evenimentul Zilei > Justitie > Răzvan Ionescu a fost numit în locul lăsat liber de Florian Coldea la vârful SRI
Răzvan Ionescu a fost numit în locul lăsat liber de Florian Coldea la vârful SRI

Răzvan Ionescu a fost numit în locul lăsat liber de Florian Coldea la vârful SRI

Generalul de brigadă cu o stea Răzvan Ionescu a fost numit ieri, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig.

Înlocuitorul lui Florian Coldea are 45 de ani şi o experienţă de peste două decenii în munca operativă a SRI. Este absolvent al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Bucureşti, a urmat mai multe cursuri postuniversitare şi seminarul Combaterea Armelor de Distrugere în Masă şi Terorismului din cadrul Centrului George C. Marshall din Germania.

Potrivit unui comunicat al SRI, „a avut succese operaţionale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spaţiul euroatlantic”. A fost încadrat în SRI cu gradul de căpitan şi a absolvit ca şef de promoţie cursurile de iniţiere. În primăvara anului 2016 a avansat la gradul de general de brigadă, iar până ieri a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea ameninţărilor transfrontaliere.

Pe 17 ianuarie, directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, după ce acesta a cerut eliberarea din funcţia de prim-adjunct. Potrivit unui comunicat al SRI, motivele pentru care Coldea a făcut acest gest „ţin de demnitatea şi onoarea militară şi de riscul afectării grave a instituţiei”, după ce Sebastian Ghiţă a dezvăluit că au fost împreună în vacanţe în Seychelles, Toscana şi Paris.