Finala Europa League la București. Guvernul şi Primăria Capitalei susţin candidatura

Finala Europa League la București. Guvernul şi Primăria Capitalei susţin candidaturaEuropa League. Sursa foto: Arhiva EVZ

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a avut o serie de întâlniri cu Marcel Ciolacu și cu reprezentanții Primăriei Capitalei în vederea găzduiriii finalei Europa League din 2026 sau 2027. Partidă care ar urma să se dispute pe Arena Națională.

În urma discuțiilor purtate cu prim-ministrul și cu oficialii Primăriei Generale, Răzvan Burleanu a precizat că instituția pe care o conduce beneficiază atât de sprijinul Guvernului cât și de Primăria Capitalei în ceea ce privește candidatura Bucureștiului pentru organizarea finalei Europa League din 2026 sau 2027.

Răzvan Burleanu

sursă foto: Arhiva EvZ.

Răzvan Burleanu: „Am discutat inițiativa noastră de a găzdui finala Europa League din 2026-27”

Federația Română de Fotbal are sarcina de depune toată documentația solicitată de UEFA cel mai târziu pe 15 noiembrie.

„ În cursul acestei săptămâni am avut o întâlnire cu premierul României în cadrul căreia am discutat despre câteva aspecte importante. În primul rând am discutat despre iniţiativa noastră de a găzdui finala Europa League din 2026 sau 2027.

Guvernul României şi Primăria Capitalei susţin puternic candidatura pentru găzduirea finalei Europa League. Iar angajamentul pe care ni l-am luat, Guvernul, Primăria şi noi, este ca până la 15 noiembrie să depunem dosarul de candidatură cu toate garanţiile solicitate de către UEFA", a afirmat Burleanu.

Fanii sportului rege din România au mai văzut o finală de Europa League în urmă cu 11 ani. În 2012 Atletico Madrid a învins-o pe Athletic Bilbao la scor de neprezentare. Meciul dintre cele două formații iberice s-a disputat pe Arena Națională. Următoarele două finale de Europa League se vor juca în Dublin și Bilbao.

„Statul român trebuie să susțină fotbalul”

În altă ordine de idei, șeful FRF a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu despre modificările fiscale potrivit cărora plafonul salariul maxim pe care o echipă de fotbal finanțată din bani publici nu va mai depăși 30.000 de lei.

„ Am discutat de asemenea despre impactul modificărilor fiscale în ceea ce înseamnă economia fotbalului la nivel naţional. În acest sens, i-am prezentat premierului argumentele noastre pentru care statul român trebuie să continue să susţină sportul şi în mod special fotbalul.

Asta mai ales în ceea ce priveşte impactul pe care îl aduce fotbalul astăzi. Şi mă refer la un impact cuantificat în 2021 de peste 800 de milioane de euro, un impact direct asupra beneficiilor economice, beneficiilor sociale, dar şi în ceea ce priveşte sănătatea publică. Aşadar azi impactul fotbalului românesc este de 800 de milioane de euro", a adăugat preşedintele FRF.

Burleanu a primit un răspuns favorabil din partea premierului, care de altfel este un susținător al sportului. Marcel Ciolacu a da de înțeles că premierul va continua investițiile în infrastructura sportivă.

„ Am discutat şi despre proiectele de infrastructură fotbalistică pe care ne-am dori să le regăsim pe agenda Guvernului. Se ştie că premierul este foarte apropiat de sport şi doreşte să susţină continuarea tuturor investiţiilor astfel încât toate regiunile României să beneficieze de infrastructură modernă", a mai spus Burleanu.

Răzvan Burleanu despre insultele rasiste din Superliga

Președintele Federației Române de Fotbal a comentat și insultele rasiste primite de jucătorul camerunez Joyskim Dawa. Burleanu a subliniat ca fapta este cu atât mai gravă cu cât insultele au venit din partea unui alt jucător de fotbal. În acest, context, Burleanu a reiterat poziția Federației. La fel ca în cazul meciului România-Kosovo, FRF se dezice de orice atitudine nesportivă.

"Am fost foarte dezamăgit când am aflat. Şi nu doar ca urmare a faptului că se pare că avem o problemă de educaţie la nivelul societăţii noastre, ci mai mult ştiind că avem implicat un jucător de fotbal în acest caz. Ne-am fi dorit ca măcar jucătorii de fotbal între ei să aibă un alt comportament.

De aceea am fost poate de două ori mai dezamăgit de această situaţie. Ca federaţie pot să spun că ne disociem de orice comportament rasist sau xenofob pe terenul de fotbal sau în jurul lui. Toţi trebuie să facem mai mult ca jucătorii când intră pe teren să se simtă că sunt într-un spaţiu sigur", a precizat preşedintele.

„Trebuie să creștem numărul celor care joacă fotbal”

Prezent la UEFA Academy Summit, eveniment dedicat absolvenților cursurilor UEFA Academy, Burleanu a explicat că evenimentul în cauză a subliniat importanța educației în zona de manegement fotbalistic.

„ Timp de două zile peste 300 de participanţi din peste 55 de ţări la nivel global s-au aflat la Bucureşti la UEFA Academy Summit, primul eveniment de acest tip organizat vreodată. Acest eveniment a pus mai presus de orice importanţa educaţiei în zona de management fotbalistic. Toţi aceşti participanţi au trecut în ultimii 6 ani prin diferite programe educaţionale lansate de către UEFA. Am avut şi mulţi români printre ei, mai exact 45, care au trecut în ultimii ani prin programele UEFA.

S-a discutat la acest summit despre modul în care fotbalul ar putea să fie influenţat în viitor şi modul în care noile tehnologii pot impacta dezvoltarea fotbalului. Aşa că discuţiile au acoperit multe arii de interes, inclusiv legat de modificarea legilor jocului sau modul la care ar trebui să ne raportăm de exemplu la 'Generaţia Z', dar şi cum putem să creştem cât mai mult posibil numărul celor care joacă fotbal", potrivit Agerpres.