Primarul Capitalei s-a vrut şef peste spitale, ca să le poată schimba directorii.
Unităţile medicale, ca şi şcolile, erau finanţate şi până acum, în limita bugetelor, de primării. Spitalele din Bucureşti au încăput pe mâna primarului- doctor Oprescu, cu binecuvântarea guvernului. De la 1 ianuarie 2009, Capitala va fi un experiment pentru toată ţara: dacă spitalele vor arăta mai bine aici e un semn că descentralizarea trebuie făcută în toată ţara.
Hotărârea guvernului Tăriceanu nemulţumeşte însă pe toată lumea şi se înscrie în categoria ştirilor de Radio Erevan. Primarul Oprescu a primit ceva ce avea deja (conform legii, primăriile puteau şi până acum să aloce bani pentru spitale), dar e nemulţumit că nu primeşte şi unităţile de urgenţă. Directorii de spitale, unii fiind în relaţii duşmănoase cu Oprescu, sunt nemulţumiţi că se întorc la mâna fostului lor coleg. Primarii de sector, care în ultimii patru ani au băgat milioane de euro în unele spitale, spun şi ei că situaţia nu rezolvă nimic cât timp finanţarea unităţilor medicale rămâne o „struţo-cămilă“, împărţită între minister şi autorităţile locale. Primarul acuză „partipriuri politice“
Trecerea spitalelor la primărie s-a făcut ieri printr-o hotărâre de guvern zgârcită în explicaţii. Nu se ştie câte şi cum vor fi administrate de primărie. Se ştie numai că Ministerul Sănătăţii nu vrea să renunţe la spitalele de urgenţă, ceea ce-l nemulţ umeşte pe primarul Oprescu. „E vorba despre partipriuri politice, despre dorinţa de a menţine în funcţii manageri de spitale numiţi politic, care nu au demonstrat nimic. Iar orgoliile politice nu rezolvă problemele sistemului sanitar“, şi-a exprimat Oprescu, ieri, frustrarea că nu-i poate schimba pe directorii de la urgenţe.
Edilul n-a făcut comentarii despre celelalte 30 de spitale pe care, totuşi, le primeşte, pentru că ştie că ele au înghiţit şi până acum bani de la primăriile de sector, acolo unde au fost fonduri sau bunăvoinţă. În sectorul 1, primarul Andrei Chiliman spune că a alocat peste 20 de milioane de euro pentru cele opt spitale pe care le are în sector.
În sectorul 2, primarul Neculai Onţanu a dat numai în acest an peste două milioane de euro la patru spitale din sector.
Liviu Negoiţă, primarul sectorului 3, spune că a cheltuit aproape trei milioane de euro în ultimii patru ani în spitalele din sector şi nu vede care ar fi găselniţa actualei decizii a guvernului, de vreme ce şi până acum primăriile dădeau bani, dar nu decideau soarta spitalelor. Primarul Marian Vanghelie a finanţat Spitalul Universitar când Oprescu era director.
Directorii se tem de un „proiect-paravan“
„Administraţia locală putea să investească în dotarea şi modernizarea spitalelor, însă câte primării s-au oferit să facă asta pentru spitalele din sectorul lor?!“, se întreabă managerul Spitalului Universitar, Gheorghe Iana, unul dintre contestatarii proiectului. Iana susţine că planul primăriei vizează doar preluarea fondurilor de investiţii de la Ministerul Sănătăţii Publice. Anca Buliman, managerul Spitalului de Urgenţă „Bagdasar Arseni“, se teme ca proiectul să nu fie doar unul „de paravan“ şi să se trezească că nu mai poate cumpăra nici măcar un tomograf pentru spital. Ea spune că acest proiect nu va schimba major situaţia spitalelor.(Mihaela Năftănăilă)
FAVORIT Dedicaţie pentru primarul „independent“
Trecerea spitalelor la primărie se discută insistent de când Sorin Oprescu a devenit primar, iar decizia guvernului de ieri e de fapt o dedicaţie personală pentru acesta. Posibilitatea finanţării unităţilor medicale de către consiliile locale, însă, e legiferată din 2002, prin HG nr. 1096, care prevede transferarea spitalelor în administrarea consiliilor locale, şi prin Legea spitalelor nr. 95/2006, în care se instituie posibilitatea primăriilor de a participa la lucrări de investiţii, modernizare şi consolidare a spitalelor. Şi în Legea nr. 215/2001, a administraţiei locale, se promite descentralizarea domeniilor educaţie şi sănătate. Primăriile sectoarelor 1-6 au cheltuit deja milioane de euro pentru reabilitarea şcolilor sau modernizarea unor corpuri de spitale.