Ambasada Statelor Unite în România susține, prin purtătorul de cuvânt, Donald Carroll, că Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani, cu referire la scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani. Ambasada nu a reacționat, așa cum face de obicei, pe pagina de FaceBook sau pe site, ci a transmis postului Digi24 că nu comentează.
Oficialul ambasadei face apoi trimitere la un document postat pe site în 28 iunie, în care se exprimă poziția mai multor state în legătură cu schimbarea legislației penale din România.
”Primiţi declaraţia de mai jos în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii:
Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, acesta este textul documentului.
Ieri, avocatul președintelui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a trimis președintelui Iohannis, premierului Dăncilă și președinților celor două camere ale Parlamentului o scrisoare care se intitulează „Prejudiciul adus statului de drept, sub pretextul aplicării legii”.
Giuliani arată că toate progresele făcute, după 1989, de sistemul judiciar din România „au fost subminate grav de excesele DNA sub conducerea fostului procuror şef, Laura Codruţa Kovesi”. „Aceste excese au inclus: intimidarea judecătorilor, a avocaţilor apărării şi a martorilor; ascultarea neconstituţională a telefoanelor; mărturii silite şi procese judiciare incorecte”, se arată în document.
Ambasadorul României la Washington, George Maior, fostul director al SRI care a semnat protocoalele, a criticat demersul lui Giuliani și consideră intervenția lui Giuliani drept „expresia unui lobby inițiat de anumite forțe care vor să-i apere pe cei care au probleme penale”. George Maior a fost chemat la Ministerul de Externe să dea explicații. Mandatul lui Hans Klemm, actualul ambasador al SUA în România, numit în timpul administrației Obama, urmează să părăsească postul în luna decembrie.