Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > „Războiul Sfânt” islamic e la granițele României! Balcanii sunt un butoi cu pulbere!
„Războiul Sfânt” islamic e la granițele României! Balcanii sunt un butoi cu pulbere!

„Războiul Sfânt” islamic e la granițele României! Balcanii sunt un butoi cu pulbere!

Distrugerea Califatului Islamic al ISIS din Siria și Irak și luptele nemiloase duse de trupele lui Bashar al-Assad împotriva grupări jihadiste au efecte devastatoare asupra stabilității Peninsulei Balcanice. 

Ziariștii italieni susțin că infiltrarea economică a Turciei și a Qatar-ului în țări precum Albania, Macedonia de Nord, Kosovo și Bosnia,  merge mână în mână cu propaganda Frăției Musulmane. ONG-uri islamice cu resurse financiare și-au făcut un scop din a-și impune dominația asupra islamismului din Balcani. Practic Frația Musulmană și wahhabism-ul, prezent nasiv în Bosnia, își dispută supremația. Există, însă, și alte grupări, precum Mujaheidinii Poporului Iranian.

Această organizație, care acționează în Albania,  s-a născut în 1963 pentru  a lupta împotriva Șahului Mohammad Reza Pahlavi. Deși în 1979 membrii acestei grupări au participat la tulburările care l-au silit pe Șah să se exileze, ideologia Mujaheidinilor (o combinație între marxism, feminism și islamism) a intrat în conflict cu regimul ayatollahilor, iar organizația a fost interzisă în Iran.

Ulterior, Mujaheidinii Poporului Iranian s-au mutat în Irak, de unde au desfășurat campanii împotriva regimului de la Teheran. Deși unele servicii occidentale încearcă să se folosească de Mujaheidini pentru a destabiliza regimul islamist șiit de la Teheran, în Albania activitatea acestei organizații nu face decât să agraveze tensiunile existente.

Analiza jurnaliștilor italieni, de altfel extrem de laborioasă și interesantă nu ține însă seama de recentele tensiuni dintre Turcia și Grecia, tensiuni care ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere din Balcani.

În încercarea de a-și  promova pretențiile economice în Mediterana de Est, președintele turc Erdogan ar putea folosi arma imigrației în masă, ba ar putea chiar să instrumentalizeze în interesul său dorința de luptă a islamiștilor din Balcani și a celor care fug din Idlib de teama răzbunării lui al-Assad.

E un scenariu de coșmar pentru care Uniunea Europeană ar fi bine să se pregătească.

 

 

PAGINA ANTERIOARA