În sezonul estival care urmează, Rusia ar putea rămâne fără bere, dat fiind că aprovizionarea cu hamei se realiza, într-un procent de 98%, din surse externe ale țării, precum Germania, Cehia ori Statele Unite. Fermierii din Rusia cer statului sprijin financiar pentru cultivarea hameiului local, dat fiind faptul că cererea privind acest produs este tot mai mare.
Multe dintre firmele rusești mai au provizii de hamei doar pentru următoarele câteva luni, astfel că în sezonul de vară ar putea exista probleme serioase cu privire la producerea berii, spun responsabilii Uniunii Berarilor din Rusia.
Carlsberg și Heineken au renunțat la Rusia deja
După ce Carlsberg și Heineken, companii cu vechime în industria berii, au decis să renunțe la piața de desfacere din Rusia, producătorii locali se confruntă cu cereri mult mai mari la acest produs.
Dată fiind situația, companiile rusești cer Ministerului Agriculturii soluții la problemele lor, astfel încât hameiul de import să fie înlocuit cu alte opțiuni, precum cultivarea la nivel local, cu sprijin de la Guvern, conform Kommersant, citat de Reuters.
La nivel de buget, se estimează necesitatea unor subvenții în valoare de peste 6,5 milioane de dolari pe an, timp de 3-5, pentru ca producția locală să fie crescută la 1000 de tone, până în anul 2030.
Preşedintele Rusiei este mare consumator de bere
Președintele Vladimir Putin se declară mare fan al berii, asta după ce a vizitat, în trecut, Germania. Mai mult, berea ar fi singura băutură alcoolică pe care o consumă liderul de la Moscova, conform thedrinksbusiness.com.
Boris Elțîn, cel care a fost primul președinte al Federației Ruse, se pare că era un mare băutor de votcă, mai ales că e bine cunoscut faptul că obișnuia să apară în stare de ebrietate la diferite întruniri.
Spre exemplu, în 1995 când era la Casa Albă, Boris Elțîn a fost găsit de gardieni în afara clădirii, în lenjerie intimă, încercând să cheme un taxi.
Ar părea că discipolul său, Vladimir Putin, nu-i calcă pe urme, dar are totuși o mică plăcere vinovată, dobândită încă de pe vremea când se afla în Germania- pasiunea pentru bere.
Putin este terminat. Va pierde miliarde de euro
Pe de altă parte, Rusia a primit o altă veste proastă: Comisia Europeană a propus un al 5-lea pachet de sancţiuni vizând Rusia lui Putin, după cum a anunţat preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen a detaliat, într-un mesaj video, ce propune Comisia Europeană, dar și ce trebui discutat şi aprobat în zilele următoare de reprezentanţii celor 27 de state membre, pentru aplicarea măsurilor.
Una dintre sancțiuni presupune interzicerea importului de cărbune din Rusia lui Putin. „Aceasta va duce la o nouă pierdere semnificativă de încasări pentru Rusia”, afirmă Ursula von der Leyen, care estimează această pierdere la circa 4 miliarde de euro pe an.
Porturile europene vor fi și ele închise navelor ruseşti sau navelor exploatate de Rusia, o măsură pe care Kievul o cere de mai multe săptămâni. Vor fi totuşi derogări, „pentru produsele de primă necesitate ca producele agricole şi alimentare, ajutorul umanitar şi energie”.
După imaginile dezvăluite weekendul trecut care arătau zeci de victime civile în orașe ucrainene precum Bucha, recent abandonate de trupele ruse, instanţele europene au subliniat de repetate ori că sunt necesare noi sancţiuni, chiar dacă cele deja decise arată „rezultate tangibile”.
„Este limpede că, ţinând cont de evenimente, trebuie să ne mai sporim presiunea”, a mai spus marţi Ursula von der Leyen, citată de Le Libre Belgique.