Apa devine din ce în ce mai rară – și o armă și mai puternică în război, avertizează oamenii de știință. În războiul Rusiei împotriva Ucrainei, apa este atât o țintă, cât și o armă.
La doar trei zile după începerea celei mai recente invazii, forțele ruse au distrus un baraj în regiunea Herson din Ucraina, care bloca accesul la apă în Crimeea (anexată de Rusia).
În Mariupol, un oraș din sud-estul Ucrainei, soldații ruși au oprit alimentarea locală cu apă ca parte a unui asediu brutal asupra orașului, lăsând populația prinsă fără acces la apă potabilă sau canalizare. Orașul a căzut în mâinile Rusiei la începutul acestei săptămâni.
Moscova și-a propus să vizeze infrastructura de apă - inclusiv conducte, stații de tratare a apelor uzate și stații de pompare - în atacurile aeriene din întreaga țară, potrivit Tobias von Lossow, cercetător la think tank olandez Clingendael.
Blocarea alimentării cu apă pentru populațiile locale, așa cum au făcut forțele ruse la Mariupol, sa dovedit, de asemenea, a fi o tactică puternică.
„După trei luni, vedem o catastrofă umanitară și înfometarea orașelor – Mariupol sau și Mykolaiv (un oraș din sudul Ucrainei), care a rămas fără apă de peste o lună”, a spus von Lossow, citat de politico.eu. „Situația este deosebit de îngrijorătoare în teritoriile puternic bătute sau ocupate din est și sud”.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, și comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevičius au acuzat în martie Rusia că „folosește amenințarea deshidratării pentru a forța predarea (Mariupolului) și a refuza accesul la cele mai elementare nevoi”.
Război în Ucraina. Apă valoroasă
Armarea apei este deosebit de eficientă atunci când este rară sau când o țară - precum Ucraina, cunoscută drept coșul Europei - este puternic dependentă de agricultură și irigații.
Având în vedere că schimbările climatice se pregătesc să facă apa și mai rară într-un număr de regiuni, aceasta va juca din ce în ce mai mult un rol în conflicte, a spus Peter Gleick, co-fondatorul Institutului Pacific, un „think tank” global pentru apă.
Potrivit Națiunilor Unite, aproape 6 miliarde de oameni vor suferi din cauza deficitului de apă curată până în 2050. Peste jumătate din cei 9,7 miliarde de oameni estimați vor trăi până atunci în regiuni cu stres hidric, au descoperit cercetătorii MIT.
„Observam din ce în ce mai multă violență asociată cu apa, pe măsură ce apa devine mai rară și pe măsură ce schimbările climatice afectează cantitatea de apă pe care o obținem și de unde o obținem”, a spus Gleick, care urmărește aceste conflicte în baza de date World Water Chronology.