Războiul Rece se mută la nivel extraterestru. Rusia şi SUA pornesc cursa înarmării spaţiale

Războiul Rece se mută la nivel extraterestru. Rusia şi SUA pornesc cursa înarmării spaţiale

Era infanteriştilor şi unităţilor de blindate e pe cale să apună. Marile puteri lucrează intens la înlocuirea soldaţilor cu tehnologia. Armele sunt din ce în ce mai sofisticate. Se construiesc roboţi de luptă şi se fac strategii de război în spaţiu. Noul război, indiferent cât de rece sau de cald o să fie, s-ar putea purta în spaţiul extraterestru.

SUA consideră îngrijorătoare eforturile Federaţiei Ruse dea dezvolta arme spaţiale, inclusiv sisteme laser mobile pentru distrugerea sateliţilor în spaţiu. Avertismentul a fost lansat de Yleem D.S. Poblete, asistent al secretarului de Stat pentru Controlul Armelor. Potrivit agenţiilor de presă internaţionale, dezvoltarea de către Moscova a capacităţilor contraspaţiale „este îngrijorătoare având în vedere comportamentul malign recent al Rusiei”, a afirmat oficialul american. „Pentru Statele Unite, aceasta este o dovadă suplimentară că acţiunile ruse nu corespund cu afirmaţiile lor”, a adăugat oficialul SUA.

Cu toate acestea, SUA vor crea o „Forţă spaţială” (US Space Force), a anunţat recent vicepreşedintele Mike Pence, mergând astfel pe linia lui Donald Trump, care vrea să se asigure că Statele Unite „domină spaţiul”. „A sosit timpul să scriem următorul capitol din istoria forţelor noastre armate, să ne pregătim pentru câmpul de luptă următor, unde cei mai buni şi mai curajoşi americani vor fi chemaţi să prevină şi să învingă un nou val de ameninţări împotriva poporului nostru şi a naţiunii noastre”, a declarat Pence într-un discurs rostit în faţa unor militari la Pentagon, preluat de agențiile de presă internaționale.

Laserul spaţial al ruşilor

Un delegat rus, prezent la Conferinţa ONU pentru Dezarmare, a criticat afirmaţiile lui Poblete, pe care le-a catalogat ca fiind nefondate şi calomnioase. Dar, nu trebuie uitat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dezvăluit în martie „şase noi sisteme ofensive majore”, inclusiv sistemul laser mobil Peresvet.

La începutul anului 2018, Rusia a dat noi detalii cu privire la noul sistem integrat de avionică militară, inclusiv un laser anti-satelit de la bordul aparatelor de zbor aflate în dotarea armatei. Oamenii de știință ruși au anunţat că dezvoltă o nouă aeronavă militară care va putea să distrugă sateliții statelor inamice. Este vorba de o aeronavă care poartă un laser cu precizie foarte ridicată. Rusia a beneficiat substanțial de mai multe descoperiri științifice realizate în cadrul programului A-60, ce vizează producerea unei arme cu laser, și a finalizat proiectul pentru dezvoltarea unui ansamblu anti-satelit modern.

China nu vrea să rămână în urmă

Este public și bine-cunoscut faptul că Rusia și China dezvoltă arme autonome spaţiale sau roboți de luptă. Acest lucru pune presiune mare pe Pentagon. Oficiali americani au tras un semnal de alarmă, precizând că rușii și chinezii au investit masiv în arme autonome.

„Știm despre China că deja investește masiv în robotică și autonomie, iar șeful Statului Major al Rusiei este pregătit să meargă la război pe un câmp de luptă robotizat”, declara în 2015 Robert Work, oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării din SUA. China a desemnat recent spațiul ca domeniu militar. Strategia Chinei prevede obţinerea superiorităţii în spaţiu, folosind mijloace ofensive și defensive. De asemenea, trebuie menţionat că Beijingul a înregistrat în ultimul timp progrese importante în dezvoltarea tehnologiilor spaţiale.

Strategia americană privind Robotica și Sistemele Autonome de luptă

Câștigarea războaielor prezente și viitoare va depinde de liderii cu capacitate de adaptare rapidă, soldații calificați și echipele bine pregătite, dotate cu tehnologii avansate.

Strategia US ARMY privind Robotica și Sistemele Autonome („The Army Robotic and Autonomous Systems Strategy” - RAS) descrie modul în care Forțele Terestre vor integra noile tehnologii în viitor, în vederea depășirii capacităților de luptă inamice. RAS descrie modul în care US Army va folosi din ce în ce mai mult colaborarea dintre sistemele robotizate și oameni.

Autonomia este nivelul de independență pe care oamenii îl acordă unui sistem pentru a executa o anumită sarcină întrun mediu dat. Se bazează pe o combinație de senzori și computere avansate pentru a trata provocările acestui mediu și capacitatea software-ului necesară pentru luarea deciziilor de către roboți, se precizează în „The US Army Robotic and Autonomous Systems Strategy” .

Folosirea capacităților cu autonomie sporită va însemna că sunt necesari mai puțini militari pentru controlul sistemelor de luptă, roboții putând astfel să preia sarcini plictisitoare și periculoase. Niveluri mai mari de autonomie vor permite roboților și sistemelor autonome să execute misiuni de mare risc pe o perioadă mai îndelungată, să extindă capacitatea de pătrundere în teritoriul inamic și să mențină pentru o perioadă mai îndelungată pozițiile ocupate. În acest timp, militarii se vor putea concentra asupra misiunilor pe care oamenii le pot executa cel mai bine, se mai spune în Strategia RAS

 

Ne puteți urmări și pe Google News