Razboiul Rece renaste prin hackeri

Razboiul Rece renaste prin hackeri

Un razboi rece la nivel cibernetic se contureaza in relatiile internationale prin atacuri si spionaj pe Internet, se arata intr-un raport citat de editia online al publicatiei The Guardian.

Compania de securitate online McAfee spune ca guvernele aliate ale lumii se confrunta cu atacuri cibernetice tot mai sofisticate, multe dintre ele venind din China.

Conform raportului, peste 120 de tari se pregatesc pentru asemenea activitati.

Ceea ce a inceput din curiozitate, pentru a vedea ce se intampla, s-a transformat in operatiuni bine sustinute financiar si organizate pentru spionaj politic, militar, economic si tehnologic se arata in raportul McAfee "Virtual Criminology : Cybercrime - The Next Wave".

Scopul?

McAfee spune ca intentia finala este distrugerea de sisteme de infrastructura nationale precum controlul traficului aerian, pietele financiare, retelele de calculatoare ale guvernelor.

In urma cu doua luni, calculatoarele mai multor departamente din guvernul britanic au fost atacate de catre hackeri chinezi. China a raspuns sec la acuzatii: “fortele armate informatizate fac parte din strategia militara a tarii”.

McAfee, unul dintre cei mai mari producatori de solutii de securitate pentru calculatoare, a intocmit raportul in stransa colaborare cu NATO, FBI si SOCA (Serious Organized Crime Agency). Estonia a patit-o

Oficiali ai NATO, citati de Guardian, sustin ca valul de atacuri cibernetice lansat la inceputul acestui an impotriva Estoniei este doar o mica parte din potentialul armelor cibernetice.

Valul de atacuri a coincis cu disputa comemorarii celui de-al doilea Razboi Mondial dintre Moscova si Tallinn din aceasta primavara.

Atacurile impotriva Estoniei au intrerupt servere ale guvernului, ale agentiilor de stiri si ale bancilor pentru cateva saptamani. In luna mai, guvernul Estoniei a anuntat ca cel putin 1 milion de computere au fost folosite in atacul cibernetic.

Chinezii au avantaj

Chinezii au fost primii care au inceput cursa tehnologizarii razboiului cibernetic mondial pentru secolul XXI, spune un expert american al Centrului de Informatii si Cercetare de la Washington, conform The Guardian.

De la inceputul anului, cele mai atacate state ale lumii au fost SUA, Germania, India, Noua Zeelanda si Australia. Expertii NATO au spus ca 99 la suta dintre atacurile organizate au ramas nedetectate.

Hackerii se imbogatesc Cele mai frecvente atacuri cibernetice se petrec la nivelul consumatorilor. Ei ataca retelele de telefonie prin internet, telefonia fixa si mobila pentru a vorbi gratuit oriunde in lume.

Cea mai profitabila, este “piata alba”, unde hackerii vand informatii despre gaurile de securitate cibernetica ale companiilor pentru sute de mii de euro.

Furtul de informatii personale se face deseori prin retele sociale de genul Facebook si MySpace, dar si retailerii care detin informatiile cardurilor cumparatorilor sunt vizati.

Unde s-a ajuns?

In cadrul unei demonstratii live din aceasta primavara, organizata de IDC, un hacker angajat de guvernul american a demonstrat la Bucuresti ultimile metode folosite de hackeri. IDC este una dintre cele mai importante companii de consultanta in domeniul informatic din lume.

Hacker-ul, impreuna cu partenerul sau din cadrul FBI au lasat fara semnal toate telefoanele mobile din interiorul hotelului Marriot, timp de cateva zeci de secunde.

Apoi, au povestit despre un caz de santaj special rezolvat de ei. Un hacker a inlocuit programul Yahoo Messenger din computerul unui tanar cu o copie identica. Prin intermediul programului malitios, hackerul detinea controlul absolut asupra computer-ului.

Copia programului de mesagerie instanta a fost folosita pentru a porni camera web fara cunostiinta tanarului, care a fost filmat in timp ce isi insela sotia. Apoi, tanarul a fost santajat si obligat sa fure informatii detinute de tatal sau, director executiv in cadrul unei mari companii petroliere.

De asemenea in zilele noastre navigarea pe site-uri internet nesigure, de genul celor folosite pentru a fura serii de licenta pentru programe, poate transforma un calculator intr-un “zombie”, se arata in studiile lansate de Companii precum IDC, McAfee sau Cisco.

Chiar si imaginile care se incarca in browser-ul folosit de catre internaut pot contine un virus care infecteaza automat sistemul de operare.

De cele mai multe ori, hackerii transforma zeci de mii de calculatoare in gazde de tip zombie pentru a transmite in intreaga lume mesaje spam, pentru a fura informatii.

Toate calculatoarele controlate de hackeri sunt apoi organizate intr-o retea “botnet”, folosita pentru a ataca unul sau mai multe servere.

Ne puteți urmări și pe Google News