Războiul PREZERVATIVELOR între Vatican și Ordinul de Malta
- Radu Pădure
- 25 ianuarie 2017, 12:34
După o lună de confruntare între Ordinul Suveran de Malta și Sfântul Scaun, Marele Maestru al Ordinului, Matthew Festing a acceptat să-și dea demisia la solicitarea Papei Francisc.
Purtătorul de cuvânt al Ordinului a declarat miercuri:
„Marți după amiază, Marele Maestru a fost primit de către Papă, care i-a cerut să demisioneze. Marele Maestru a acceptat.”
Ordinul de Malta, una dintre cele mai vechi instituții creștine, un stat fără teritoriu, refuzase în numele suveranității sale, o anchetă ordonată de Papa.
Festing și Vaticanul se aflau într-o confruntare surdă, după ce numărul 3 din Ordinul de Malta, Marele Cancelar, germanul Albrecht von Boeselager a fost demis pe 6 decembrie, după o acțiune de caritate în care a distribuit prezervative, ca parte a unui proiect medical pentru populațiile sărace și expuse, inclusiv prostituate, scrie The Guardian.
Von Boeselager a făcut apel la Papă, care a numit o comisie formată din cinci anchetatori, pentru a cerceta circumstanțele neobișnuite în care a fost demis germanul. Festing a refuzat să colaboreze, susținând că comisia este nelegitimă.
Demisia lui Festing, care teoretic era numit pe viață, a fost ultimul episod din această bătălie dintre capii celor două instituții. Festing, care este britanic, denunțase comisia papală ca pe o imixtiune în afacerile suverane ale Ordinului de Malta, îi acuzase pe cei cinci membri că se află în conflict de interese și numise propria comisie internă.
În replică, Vaticanul a respins ceea ce a numit o tentativă de discreditare a membrilor comisiei și a ordonat șefilor cavalerilor să coopereze cu anchetatorii.
Comisia papală trebuia să-i prezinte lui Francisc concluziile la sfârșitul lunii ianuarie.
Cavalerii de Malta nu sunt clerici, însă depun jurământ de sărăcie, castitate și ascultare față de Papă. Ordinul are 13.500 de membri, 25.000 de angajați și 80.000 de voluntari în întreaga lume.
Ordinul de Malta, format în secolul XI pentru a asigura protecție și îngrijire medicală pelerinilor din Țara Sfântă, are însemnele unei entități statale suverane, mai puțin teritoriu propriu. El menține relații diplomatice cu 100 de state și cu UE, având și un observator permanent la ONU.
Când Festing l-a demis pe von Boeselager, el l-a acuzat că a ascuns faptul că a permis distribuirea și folosirea prezervativelor în perioada în care a condus Maltese International, agenția umanitară a Ordinului.
Von Boeselager și sprijinitorii săi au afirmat că problema prezervativelor a fost un pretext pentru Festing și cardinalul Raymond Leo Burke – un conservator care l-a acuzat pe Papă că este prea liberal – să-și consolideze puterea.
Biserica Catolică nu acceptă folosirea prezervativelor ca mijloc de control al natalității și susține că abstinența și monogamia în căsătoriile heterosexuale este cel mai bun mijloc de a împiedica răspândirea SIDA.
Von Boeselager a declarat că a desfășurat două proiecte în lumea a III-a atunci când a descoperit că se distribuiau și prezervative, însă a continuat o perioadă desfășurarea unui al treilea proiect deoarece închiderea lui ar fi pus capăt brutal distribuirii de alte servicii medicale pentru oamenii săraci.