Războiul femeilor din PDL. Sulfina Barbu reclamă incompatibilitatea rivalei Andreea Vass la Hidroelectrica
- Marius Vulpe
- 2 februarie 2012, 11:58
Conflict deschis între doamnele din PDL. Foste rivale la şefia organizaţiei de femei, democrat-liberalele Sulfina Barbu şi Andreea Paul-Vass nu au îngropat securea războiului. Lui Barbu nu i-a picat bine numirea lui Vass, consilieră de stat în aparatul de lucru al premierului Emil Boc, ca membră în comisia de privatizare a Hidroeletrica. Invocând faptul că soţul şi cumnatul lui Vass lucrează la o firmă de brokeraj, Ministrul Muncii a acuzat existenţa unui "caz de incompatibilitate". Paul-Vass susţine că prezenţa cumnatului ei la şefia asociaţiei brokerilor nu generează conflict de interese, deoarece asta ar presupune ca "bătaia din aripi" a unui fluture în Marea Britanie să provoace uragan în California.
În calitate de membru al comisiei guvernamentale de privatizare Hidroelectrica, consiliera premierului va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informaţii legate de listarea companiei şi va aproba, alături de ceilalţi membri ai comitetului, atât prospectul final de ofertă publică anterior depunerii acestuia la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, cât şi preţul de ofertă al acţiunilor nou-emise. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a susţinut, miercuri seară, că era datoria Andreei Paul Vass "era să-l informeze pe primul ministru exact aşa cum stau lucrurile". "Dacă lucrul acesta este valabil, cred că este un caz de incompatibilitate şi nu cred că doamna Paul Vass îşi asumă o astfel de situaţie. Datoria domniei sale era să-l informeze pe primul ministru exact cum stau lucrurile", a spus Sulfina Barbu, referindu-se la calitatea de brokeri ai soţului şi cumnatului colegei de partid numită în comisia de listare a Hidroelectrica. Teoria bătăii aripii de fluture Confruntată cu declaraţiile lui Barbu, consiliera lui Boc a respins existenţa unei stări de incompatibilitate. Potrivit lui Vass, despre un conflict de interese se poate vorbi atunci când se consemnează aducerea, în mod deliberat, a unui beneficiu rudelor ori partenerilor de afaceri ai decidentului, ceea ce însă nu este cazul său. "Nu a fost niciodată şi nici nu am de gând să mă apuc vreodată de mătrăşeli. Faptul că am un cumnat broker nu naşte niciun fel de conflict de interese cu participarea mea în comisia pentru coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica. Gradul de generalitate este uriaş, iar participarea mea nu prezumă vreun profit al său. Întreaga piaţă de capital va beneficia din plin de măsurile recente guvernamentale de vânzare a participaţiilor minoritare pe Bursă", a replicat Vass, citată de Mediafax. Cumnat membru în CA al BVB, acționar Hidroelectrica Ea a explicat că Dan Paul, cumnatul ei, "nu are cum" să beneficieze de niciun fel de informaţie privilegiată. Altfel, ar fi "ca în teoria bătăii aripii de fluture", care spune că o bătaie din aripi a unui fluture în Marea Britanie poate cauza, printr-un lanţ de evenimente, un uragan în California, a subliniat consiliera. "Cam aşa ar fi şi faptul că am un cumnat broker şi eu particip la avizarea procedurilor pentru selectarea intermediarului autorizat sau a prospectului final de ofertă publică primară care sunt supuse aprobării Guvernului prin memorandum şi făcute publice, în vederea vânzării celor 10% de la Hidroelectrica pe Bursă", conchide Vass. Cumnatul Andreei Paul-Vass, Dan Paul, deţine firma de brokeraj Finaco Securities, este preşedinte al Asociaţiei Brokerilor şi membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). La firma Finaco Securities a lucrat ca broker şi Cristian Paul, soţul Andreei Paul-Vass şi fratele lui Dan Paul. Cristian Paul are acţiuni la mai multe companii listate la Bursa de Valori.
Fondul Proprietatea deţine 19,94% din acţiunile Hidroelectrica şi îşi va putea menţine participaţia dacă va subscrie 2,49% din titlurile emise în cadrul majorării de capital. Hidroelectrica are un capital social de 4,474 miliarde lei. Listarea Hidroelectrica a fost decisă de acţionarii companiei, vineri, în AGA, după ce Guvernul a avizat începerea procedurilor de cotare la Bursă a companiei, conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Autorităţile române au convenit cu FMI ca procedurile de listare a Hidroelectrica să fie încheiate până la sfârşitul lunii octombrie a acestui an, urmând ca în primele două luni să să fie angajată o bancă de investiţii care să pregătească operaţiunea.