Deși a fost încheiat un armistițiu, în 2015, pacea nu s-a instalat în zonele separatiste nici până la această oră, iar conflictul ar putea dura ani sau chiar decenii, susțin analiști citați de presa internațională
Schimbul de focuri de artilerie a devenit parte a vieții de zi cu zi pentru locuitorii din multe localități ucrainene din regiunile separatiste Donetsk și Lugansk. Soldații numără zilele, puține, în care nu se înregistrează niciun rănit. „De obicei sunt două- trei zile liniștite, când nimeni nu e lovit, apoi iar începe ofensiva”, a explicat sergentul Roman, comandant al Brigăzii Mecanizate 58 din Ucraina, citat de publicația The Telegraph. „N-a existat nicio zi în ultimele luni în care să nu fim atacați cu tiruri de mortiere sau să nu fim sub asediu”, a explicat el.
Conflict uitat
Un oraș care trece prin toate aceste lovituri este Avdiivka, la nord de Donetsk, unde soldații armatei ucrainene și separatiștii ruși se află la o distanță de doar 300 de metri unii de alții și sunt implicați în ceea ce oficialii din Kiev, Moscova și capitalele europene insistă să numească „încetarea focului”.
Militarii sunt tot mai frustrați pentru că ei luptă, de fapt, într-un război de care toată lumea a uitat. „Nimeni nu vrea să vorbească despre asta. Toți s-au săturat - acasă sau în lume”, explică oamenii. „Rușii au avut o strategie: să mute atenția lumii asupra Siriei și au reușit asta”, spun ei.
Victime civile
Războiul a izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014, când separatiștii susținuți de Rusia au preluat controlul asupra unor orașe din estul Ucrainei și au declarat independența.
În ultimele săptămâni, OSCE a avertizat că armistițiul este în pericol, și mor nu doar soldații, ci și civili prinși la mijloc în acest conflict. Săptămâna trecută, de pildă, două proiectile de 122 mm au căzut între vehiculele de lângă punctul de control de la sud de Donetsk, ucigând patru civili, printre care și o femeie însărcinată. Fiecare dintre părți a dat vina pe cealaltă pentru acest atac. Observatorii misiunii OSCE, care au fost martori ai scenei, au arătat, după analiza craterului, că proiectilele de artilerie ar fi fost trase din direcția vest-sud-vest, care, deși nimeni nu vrea să acuze direct, în astfel de incidente, este un teritoriu controlat de armata ucraineană.
Acord, cu pistolul la tâmplă
Rusia, Ucraina și Vestul insistă că nu există alternativă la Acordul de la Minsk. Documentul semnat prevede ca separatiștii să permită autorităților de la Kiev să preia controlul asupra regiunilor Dontesk și Lugansk și asupra graniței cu Rusia. În schimb, Poroșenko a promis celor două regiuni „un statut special”, cu autonomie crescută, modificarea Constituției și amnistia luptătorilor rebeli. Niciuna dintre acestea nu este acceptată de cetățeni sau de Parlament, așa că sunt greu de pus în practică. Apărătorii lui Poroșenko spun că Vladimir Putin, a cărui armată trăgea asupra forțelor ucrainene de la Debaltseve, în februarie 2015, „ținea o armă” la tâmpla președintelui ucrainean.