Războiul economic și comercial global SUA-China – 90 de zile de negocieri ale speranței. Pulsul planetei

Războiul economic și comercial global SUA-China – 90 de zile de negocieri ale speranței. Pulsul planetei

Războiul economic și comercial global face ravagii între cele mai puternice economii ale lumii, chiar dacă la ultimul summit G20 - de fapt în marja și după încheierea lucrărilor - președinții american și chinez, Donald Trump și Xi Jinping, au avut o negociere bilaterală mai degrabă încurajatoare.

De fapt, suntem departe de a fi încheiat epopeea ciocnirii celor doi giganți, între care dosarele de competiție incorectă și confruntare directă s-au acumulat înfricoșător de mult. Și e vorba despre formula unei confruntări ce afectează între o treime și jumătate din economia și comerțul globale.

Efortul de reașezare și control al corectitudinii derulării globalizării în această fază a ajuns la nivelul marilor actori pentru că debalansarea la nivelul schimburilor între cei doi mari avantajează substanțial China, care e acuzată de ani de zile de practici neconforme unei competiții corecte, mergând de la manipularea monedei la furtul de tehnologie prin atacuri cibernetice la marile companii și mergând până la subiecte mai intime legate de nerespectarea dreptului de proprietate intelectuală și practici de furt și copiere a licențelor tuturor produselor fie pe baza relației directe, fie prin intermediul spionajului electronic, cu precădere cibernetic. Și rezultatele se traduc prin confruntări tarifare și de taxe. Astfel, Statele Unite au introdus o taxă de 10% la un set de produse ce acoperă importuri din China de 200 mld dolari. În contrapartidă, China a introdus taxe pe produse în valoare de 110 mld dolari, importate din Statele Unite. Acum, Donald Trump a anunțat o a doua mișcare prin care întârzierea și blocajul negocierilor, cu oferte inacceptabile pentru partea americană, vor fi întâmpinate de creșterea, la 1 ianuarie, a acestor taxe la 25%, iar un al treilea val ar viza produse în valoare de 267 miliarde care s-ar adăuga celor vizate inițial de taxe.

Într-un asemenea context s-au derulat negocierile de la Buenos Aires, în condițiile în care alături de Donald Trump s-au aflat reprezentanți hard line-rilor, a „ulilor” în materie de politici comerciale de la Casa Albă. E vorba despre Peter Navarro, consilierul pentru comerț al Casei Albe, care l-a însoțit la G20, în timp ce liniile de foc se derulează între adepții comerțului liber venind din Wall Street, Secretarul Trezoreriei(ministru al Finanțelor) Steven Mnuchin și Directorul Economic Național (ministrul Economiei) Larry Kudlow, care negociază strict în baza mandatului emis de președinte în timp ce liniile dure sunt așezate de către Peter Navarro, și Robert Lighthizer, negociatorul șef pentru Comerț al SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ulii” Casei Albe, care par să fi câștigat azi partida, consideră că Beijingul trage de timp și negocierile sunt blocate, fiind puține progrese făcute, în timp ce globaliștii negociază și transmit ideea că un acord e aproape. De aici și afirmațiile divergente ale Președintelui Trump care, înainte de a pleca la Buenos Aires, a declarat că acordul e aproape, dar a adăugat că Americii îi convine varianta actuală, introducând o nouă presiune pe China. La nivel politic, contactele Trump-Xi și Mnuchin-Liu He(premierul chinez) par mai degrabă elemente de căutare a deblocării politice a unor negocieri neclare în perspectiva lor.

Compromisul atins la G20 vizează puține teme, principala fiind deblocarea negocierilor și căutarea unui compromis până în viitoarele 90 de zile, deși partea chineză a evitat să menționeze și ea termenul. Suprataxele americane au fost abandonate, pentru moment, în timp ce partea chineză a optat pentru reducerea sau eliminarea taxelor și tarifelor la autoturisme americane. Dar e un joc deja desfășurat, pe care părțile l-au mai jucat: acum 5 luni, China a redus tarifele la importuri la mașini de la 25% la 15%, dar la câteva zile a crescut tarifele pentru vehiculele de pasageri cu încă 25%, aducându-le la 40%. Detaliile reducerii nu au fost date.

În plus, oprirea unei noi creșteri de tarife s-a făcut după ce China a acceptat cumpărarea unei „foarte substanțiale” cantități de produse agricole, energie și alte bunuri de la Statele Unite pentru echilibrarea balanței de plăți. Părțile au convenit pentru deschiderea reciprocă a piețelor, ca un prim pas al negocierilor pentru eliminarea tuturor categoriilor de tarife, potrivit părții chineze.

Acordurile au mai vizat clasificarea de către China a fentanyl-ului drept substanță controlată, fiind vorba despre unul dintre cele mai puternice droguri sintetice care fac ravagii în Statele Unite. Introduse în SUA de către surse chineze, nu rareori direct prin poșta chineză, substanța e responsabilă de decesul a 5500 de persoane în 2014, prin supradoză, în SUA (o creștere de 80% față de 2013), fiind de 50- 100 de ori mai puternică decât morfina și de 30-50 ori mai puternică decât heroina. Donald Trump a acuzat direct China pentru acest flagel. Din momentul de față, exportul și comerțul de către chinezi devine infracțiune și în propria țară, nu numai în SUA.

Dar poate partea cea mai importantă a viitorului acord - convenită politic până la această oră, dar fără soluții tehnice concrete, lăsate către negociatori - o reprezintă transferul tehnologic, nerespectarea drepturilor de autor, furtul de tehnologie și atacurile cibernetice pentru acest scop, ca și spionajul economic clasic sau cibernetic făcut de China. Aici soluțiile sunt departe de a fi conturate și diferențele de abordare între cele două părți sunt foarte diferite, cu slabe posibilități de a ajunge repede la un consens. Cu atât mai greu de a atinge un consens în următoarele 90 de zile. Totuși avem de a face cu un efort substanțial de evitare a escaladării pe această dimensiune.