Războiul din Ucraina, ziua 376. Rezerviștii ruși au luptat cu lopeți în timpul atacului asupra cetății ucrainene

Războiul din Ucraina, ziua 376. Rezerviștii ruși au luptat cu lopeți în timpul atacului asupra cetății ucraineneSursa foto: Volodimir Zelenski - Facebook

Războiul din Ucraina, ziua 376. Forțele ruse au fost forțate să intre în „lupte corp la corp” în Ucraina, probabil din cauza lipsei de muniții, arată dovezi recente, în timp ce recruții mobilizați sunt puși să lupte cu lopețile de infanterie folosite și la săparea tranșeelor, susține Ministerul britanic al Apărării.

Războiul din Ucraina, ziua 376. Consiliul orășenesc din Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat pentru luni zi de doliu după ce 13 persoane au fost ucise cu o rachetă care a lovit o clădire de locuințe înaltă, a declarat secretarul consiliului Anatolii Kurtiev.

„Aceasta este o mare durere pentru întreaga Zaporojie. De aceea, ziua de luni este declarată zi de doliu în orașul nostru. Împreună, să onorăm amintirea tuturor celor care au murit în acea noapte tragică din martie”, a spus Kurtiev pentru Telegram Sunday.

Ar putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare şi în aer liber

Sursa foto: Facebook

Ucrainenii bat pasul pe loc cu privire la centrala nucleară Zaporojie

Negocierile pentru a returna centrala nucleară Zaporojie (ZNPP) ocupată de ruși sub controlul Ucrainei nu progresează, a declarat duminică ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halușcenko.

„Situația este în prezent în impas”, a spus ministrul Energiei. Centrala nucleară, care este cea mai mare din Europa, se află sub controlul Rusiei din martie anul trecut.

„Poziția noastră, pe care o exprimăm pe toate platformele internaționale, este că orice negociere privind ZNPP ar trebui să se bazeze în primul rând pe demilitarizarea centralei, în al doilea rând, retragerea angajaților Rosatom (compania nucleară rusă) din ZNPP. În al treilea rând, personalul ucrainean ar trebui să poată opera instalația nucleară fără presiune”, a spus ministrul.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber

Sursa foto: Facebook

Se cere retragerea trupelor ucrainene din Bahmut

Generalul Lord Richard Dannatt, fost un lider militar de vârf în Regatul Unit, a declarat duminică că e „complet logic” ca trupele Ucrainei să „se retragă pe o linie mai sigură”, în orașul aprig disputat Bahmut.

Dannatt este fostul șef al Statului Major al Marii Britanii. Vorbind pentru Sky News din Marea Britanie, el a susținut că Bahmut este doar strategic şi mai „puţin semnificativ” pentru Ucraina.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Sursa foto: Facebook

Un comandant local ucrainean a respins duminică speculațiile tot mai mari despre o posibilă retragere a Ucrainei din oraș, spunând că nu au existat „schimbări tactice” din partea lor.

Rezerviștii ruși au luptat cu lopeți în timpul atacului asupra cetății ucrainene

Rezerviștii ruși au declarat că au primit ordin să atace un punct forte ucrainean înarmați doar cu „arme de foc și lopeți”, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.

Ar putea fi o imagine cu în aer liber

Sursa foto: Facebook

„Lopețile” sunt, probabil, instrumente de consolidare folosite pentru lupta corp la corp”, se spune într-o actualizare de informații postată duminică pe Twitter. Este uluitor faptul că un obiect de săpat este folosit de forțele militare ruse.

De asemenea, un rezervist a spus Ministerului de Apărare britanic că „nu sunt pregătiți nici fizic, nici psihologic” pentru atac.

Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „necesar” ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pentru Fareed Zakaria de la CNN că orice negocieri privind încheierea războiului din Ucraina vor începe doar după ce președintele rus Vladimir Putin va înțelege că nu va câștiga.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi în aer liber

Sursa foto: Facebook

„Părerea mea, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă - că trebuie să-și retragă trupele. Aceasta este baza discuțiilor”, a spus Scholz într-un interviu difuzat duminică. El a adăugat că consideră că Ucraina este „gata pentru pace”.

Rusia va rămâne fără „resurse militare” în următoarele trei luni

Rusia a „irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale” în timpul războiului din Ucraina și probabil că va rămâne fără potențial ofensiv până la sfârșitul primăverii, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kirilo Budanov. Forțele ucrainene controlează în continuare o autostradă cheie în Bahmut, potrivit unui comandant adjunct al Gărzii Naționale Ucrainene.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi în aer liber

Sursa foto: Facebook

„Forțele armate ale Ucrainei dețin autostrada Bahmut-Kostiantinivka, este destul de stabilă”, a spus Volodimir Nazarenko, care ocupă locul secund în comandamentul batalionului Svoboda. „Situația în jurul Bahmut-ului și la periferia sa este foarte asemănătoare cu iadul, așa cum este pe tot frontul de est”.

Autostrada Bakhmut-Kostiantynivka este o rută crucială pentru aprovizionarea în oraș. Nazarenko a mai spus că nu au existat „schimbări tactice” de partea ucraineană, adăugând că „meținem apărarea”.

Mișcările tactice ale rușilor eșuează

„Inamicul caută punctele slabe, încercând să ne distragă atenția forțelor luptând, retrăgându-și rezervele, încercând să combine diferite metode și tactici. Cu toate acestea, eșuează”, a spus el.

Nazarenko a respins speculațiile despre o posibilă retragere a Ucrainei din oraș: „Nu există retragere. Dimpotrivă, vin rezerve ca întărire pentru a menține apărarea. Întreaga zonă de luptă este bombardată haotic, dar există legătură cu orașul, există rute care nu sunt întrerupte”, a spus el.

Viceprimarul Oleksandr Marchenko, spune că evacuările de civili din prima linie au scăzut la doar cinci până la zece persoane în fiecare zi, comparativ cu până la 600 de oameni care părăseau orașul, în perioada de vârf.

„Inamicul doboară totul la pământ, lovește clădirile cu mai multe etaje și zonele rezidențiale. Există raiduri aeriene, bombardamente de artilerie, bombardamente cu mortiere. Inamicul lovește orașul cu tot ce poate”, potrivit CNN.