Afirmații false despre Biden, Zelenski, FBI și copii, aruncate în spațiul public. Video viral cu minciunile lansate de politicieni

Afirmații false despre Biden, Zelenski, FBI și copii, aruncate în spațiul public. Video viral cu minciunile lansate de politicieni Generalul Valeri Zalujni a fost înlocuit. Ce spune Casa Albă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republicanii fac afirmații false despre Biden, Zelensky, FBI și copii, răstălmăcind o declarație făcută de președintele Volodimir Zelenski în 24 februarie, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

În cadrul unei conferințe, membrii Congresului, foști oficiali guvernamentali și personalități conservatoare au făcut afirmații false cu privire la o varietate de subiecte. Mai exact, o declaraţie făcută de președintele Volodimir Zelenski în 24 februarie, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, a fost răstălmăcită și folosită în Statele Unite de politicienii care se opun sprijinului dat de SUA Kievului.

Remarca lui Zelenski despre „fii și fiice”

Marjorie Taylor Greene a spus că Partidul Republican are datoria de a proteja copiii. Enumerând presupusele amenințări la adresa lor: „Acum, Zelenski spune că vrea ca fiii și fiicele noastre să moară în Ucraina...”.

Şi a continuat: „Mă uit la o cameră și îi voi spune direct lui Zelenski: Ar fi bine să vă lăsați mâinile de pe fiii și fiicele noastre, pentru că ei nu vor muri acolo”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Videoclipul de mai jos, care are 19 secunde, a fost vizionat de milioane de ori pe Twitter, iar un politician american de dreapta a repetat mesajul fals la Conferinţa de Acţiune Politică Conservatoare (CPAC) a republicanilor.

Afirmația lui Greene este falsă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a spus că vrea ca fiii și fiicele americane să lupte sau să moară pentru Ucraina. „SUA vor trebui să-şi trimită la război fiii şi fiicele, exact aşa cum şi noi ne trimitem fiii şi fiicele”, este dezinformarea răspândită de republicani.

În mod eronat se spune că Zelenski le-ar fi cerut americanilor să-și trimită fiii și fiicele în Ucraina

Clipul îl arată pe Zelenski vorbind în conferință de presă, în timp ce un interpret îi traduce cuvintele în engleză: „SUA vor trebui să-și trimită fiii și fiicele, exact așa cum ne trimitem și noi fiii și fiicele, la război. Și vor trebui să lupte, pentru că vorbim despre NATO. Și vor muri. Doamne ferește, pentru că este un lucru oribil”.

Contestatarii sprijinului militar și financiar acordat de Statele Unite Ucrainei s-au repezit să speculeze declarațiile, susținând că Zelenski cere ca SUA să-și trimită tinerii să apere Ucraina în fața Rusiei.

Volodimir Zelenski nu se referea însă la războiul din Ucraina

În realitate, Zelenski a prezis într-o conferință de presă de la sfârșitul lunii februarie că, dacă Ucraina pierde războiul împotriva Rusiei, deoarece nu primește suficient sprijin din alte părți, Rusia va trece la intrarea în țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord din Marea Baltică (o regiune formată din Letonia, Lituania și Estonia) că SUA vor fi obligate să trimită trupe pentru apărare. Conform tratatului care guvernează NATO, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. Ucraina nu este membră NATO, iar Zelenski nu a spus că americanii ar trebui să lupte acolo, relatează CNN.